DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. februārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

RSU un Eiropas valstu eksperti veidos apmācību saturu par digitālajām tehnoloģijām  

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) piedalās starptautiskā projektā, kopā ar citu ES valstu pārstāvjiem izstrādājot jaunu digitālo tehnoloģiju apmācību saturu medicīnas un veselības aprūpes speciālistiem.  

Valdība otrdien, 27. februārī, izskatīja Informatīvo ziņojumu par Rīgas Stradiņa universitātes projektu “Medicīnas un veselības pakalpojumu jomas profesiju digitālās noturības veicināšana” (Dynamic Digital Skills for Agility and Resilience in Medical and Allied Professions) (turpmāk – DDS-MAP projekts) un augstskolas iesaistīšanos projektā. Tas tiks īstenots līdz 2026. gadam ES rīcības programmas veselības jomā (EU4Health) ietvaros sadarbībā ar 14 partneriem no 10 dažādām ES valstīm. 

Viens no galvenajiem DDS-MAP projekta uzdevumiem ir izstrādāt jaunu apmācību saturu četru moduļu formātā medicīnas un veselības aprūpes speciālistiem, koncentrējoties uz jaunu digitālo tehnoloģiju apguves nepieciešamību veselības un aprūpes pakalpojumu sniegšanā. Apmācības moduļu izstrādāšanas un aprobēšanas periods ir 2025. gada 31. augusts.  

DDS-MAP projekts paredz izstrādāt šādus moduļus: digitālās kompetences; pašreizējās un paredzamās problēmas veselības aprūpē; digitālās veselības aprūpes ieviešana; pasniedzēju apmācība, veselības aprūpes darbinieku personīgās labklājības uzlabošanai. Pirmo trīs moduļu mērķauditorija ir gan ārstniecības personas, gan veselības veicināšanas un profilakses nozarē nodarbinātie, veselības sistēmas pārvaldības iestāžu speciālisti, vadītāji, administrācijas darbinieki, personas, kuras strādā un sniedz atbalstu ārstniecībā. Šo trīs moduļu saturs tiks papildināts ar paplašinātās realitātes formāta apmācības rīku. Ceturtā moduļa mērķauditorija ir apmācības personas ar satura fokusu veselības aprūpes personāla vajadzību apmierināšanā saistībā ar stresu un izturību. 

DDS-MAP projekta kopējās plānotās izmaksas ir 2,48 miljoni eiro. Uz RSU attiecināmās projekta kopējās izmaksas plānotas 111 tūkstoši eiro apmērā, no tām Eiropas Komisijas līdzfinansējums 88,88 tūkstoši eiro, bet valsts budžeta finansējums – 22,2 tūkstoši eiro.  

Digitalizācija Latvijā ir viens no galvenajiem valsts stratēģiskās plānošanas mērķiem 2021.–2027. gadam un digitālo kompetenču veicināšana ir noteikta kā nozīmīgs priekšnoteikums produktīvai sadarbībai Latvijas sabiedrībā. Tāpēc Latvijā veselības aprūpes darbinieku digitālās prasmes tiek uzskatītas par būtiskām un neatliekamām, īpaši saistībā ar notiekošo e-veselības sistēmas ieviešanu. Līdz ar to DDS-MAP moduļi var tikt uzskatīti par nozīmīgu ieguldījumu valsts un veselības pakalpojumu attīstībā saistībā ar digitalizācijas ieviešanu Latvijā.  

Projekts atbilst Digitālās veselības stratēģijai līdz 2029. gadam, kur kā viens no digitālās veselības stratēģijas ieviešanas nosacījumiem ir pietiekamas digitālās prasmes visiem digitālās veselības ekosistēmā iesaistītajiem – Veselības ministrijas resora iestādēs nodarbinātajiem, ārstniecības personām un ārstniecības iestāžu administrācijai, aptieku personālam, medicīnas studentiem un pacientiem. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI