DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. februārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

EP deputāti nosoda Krievijas pastāvīgos centienus graut Eiropas demokrātiju

Eiropas Parlamenta deputāti brīdina, ka Eiropā ievēlētie politiķi un partijas apzināti kalpo Maskavas interesēm, cenšoties šķelt ES vienotību un graut demokrātiju.

Ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā ar 433 balsīm "par", 56 "pret" un 18 atturoties Parlaments pauž “lielu sašutumu un nopietnas bažas” par Krievijas nepārtrauktajiem centieniem graut Eiropas demokrātiju, izmantojot dažādus iejaukšanās un dezinformācijas veidus.

Rezolūcijā norādīts, ka Kremlis cenšas veicināt šķelšanos Eiropas pilsoņu vidū, pieņemot darbā EP deputātus kā “ietekmes aģentus”, kā arī ir veidojot atkarības sistēmas, tostarp finansiālas, ar Eiropas politiskajām partijām, kuras pēc tam darbojas kā Kremļa propagandas pastiprinātāji un kalpo tā interesēm.

Paužot dziļas bažas par ziņojumiem, ka EP deputāte Tatjana Ždanoka, iespējams, ir darbojusies kā Krievijas FSB Piektās pārvaldes informatore, deputāti uzsver, ka Eiropas Parlamentam un Latvijas iestādēm ir rūpīgi jāizmeklē šis jautājums, lai nekavējoties noteiktu atbilstošas sankcijas un kriminālprocesā paredzētas darbības.

Viņi norāda arī uz citiem gadījumiem, kad EP deputāti apzināti kalpojuši Krievijas interesēm, tostarp piedalījušies viltus vēlēšanu novērošanas misijās Krievijas okupētajās teritorijās

Krievija izvērš darbību vairākās ES dalībvalstīs

Viņi norāda, ka Eiropas dalībvalstīs regulāri tiek konstatēts, ka Krievija ir piešķīrusi lielu finansējumu politiskajām partijām, politiķiem, amatpersonām un kustībām, tādējādi cenšoties iejaukties demokrātisko valstu iekšējos procesos un tos ietekmēt. Krievijas paņēmienu vidū ir arī aizdevumu piešķiršanu ārvalstu bankās, pirkuma līgumus un komerclīgumu izmantošana un finanšu darbību veicināšanu.

Īpašas bažas rezolūcijā paustas par nesenajiem ziņojumiem, ka Krievijas iestādes gatavo vēstījumus galēji labējām politiskajām partijām un dalībniekiem Vācijā un Francijā, ar mērķi mazināt sabiedrības atbalstu Ukrainai, kā arī Slovākijā. Bažas EP deputātiem raisa arī, iespējams, Krievijas organizētās dezinformācijas kampaņas un nelikumīgs saturs, kas plaši izplatās platformā X (agrāk pazīstamā kā Twitter).

Vērojot Maskavas atbalstu separātistu kustībām Eiropā, EP deputāti pauž ārkārtīgi nopietnas bažas par iespējamām attiecībām starp Katalonijas separātistiem un Krievijas administrāciju, to skaitā Katalonijas autonomā apgabala valdību un autonomā apgabala valdības agrāko vadītāju un pašreizējo EP deputātu Karlesu Pudždemonu. EP deputāti vēlas, lai lietas, kas saistītas ar attiecīgo Katalonijas deputātu kontaktiem ar Krievijas pārstāvjiem, tiktu nodotas izskatīšanai EP Padomdevējai komitejai deputātu uzvedības jautājumos.

Rezolūcijā norādīts, ka Krievijas iejaukšanās Katalonijā varētu būt daļa no plašākas Krievijas stratēģijas ar mērķi veicināt ES iekšējo destabilizāciju un sašķeltību. Parlaments aicina kompetentās tiesu iestādes efektīvi izmeklēt EP deputātu iespējamo saikni ar Kremli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI