DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. februārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma
1
1

Stājas spēkā spriedums, uzliekot pienākumu atbildētājam publiski atvainoties prasītājam Facebook tīklā

Senāta Civillietu departaments 1.februārī, atzīstot apelācijas instances tiesas spriedumu par tiesisku un pamatotu, atteicās ierosināt kasācijas tiesvedību prasības lietā par goda un cieņas aizskārumu. Līdz ar Senāta lēmumu stājas spēkā Rīgas apgabaltiesas 2023.gada 31.oktobra spriedums, ar kuru atbildētājam uzlikts pienākums publiski atvainoties prasītājam, atvainošanos publicējot profilā sociālajā tīklā “Facebook”, kurā iepriekš atbildētājs bija aizskāris prasītāja cieņu un godu. No atbildētāja prasītāja labā piedzīta 150 euro morālā kaitējuma kompensācija.

Prasības pamatā bija atbildētāja profilā sociālajā tīklā Facebook ievietotie divi ieraksti 2021. gada 26. janvārī, kas vērsti pret televīzijas programmas “TV3” žurnālistu, raidījuma “Bez Tabu” reportieri. Žurnālists, pildot savu profesionālo pienākumu informēt sabiedrību, bija ieradies “Baltic Beach hotel&SPA” kompleksā Jūrmalā, lai veidotu sižetu par sabiedrībā aktuālu jautājumu laikā, kad valstī sakarā ar Covid-19 izplatību tika noteikti strikti ierobežojumi publisku vietu, tajā skaitā arī tādu, kas sniedz rehabilitācijas pakalpojumus, apmeklēšanai, lai pārliecinātos, ka šie ierobežojumi tiek ievēroti.  Ar ierakstiem Facebook tīklā pēc sižeta pārraidīšanas, atbildētājs bija paudis savu viedokli par prasītāju, mērķtiecīgi aizskarot prasītāja godu un cieņu un radot prasītājam morālo kaitējumu. Prasītājs vērsās tiesā, lūdzot tiesu uzlikt atbildētājam pienākumu publiski atvainoties prasītājam, publicējot atvainošanos profilā sociālajā tīklā Facebook, un atlīdzināt morālo kaitējumu 150 euro.

Vērtējot prasības pieteikumā norādītos apgalvojumus un viedokli, kas ietverti atbildētāja Facebook profilā ievietotajos ierakstos, tiesa atzina tos par prasītāja godu un cieņu aizskarošiem.

Tāpat tiesa atzina, ka sociālās tīklošanas platformā Facebook atbildētājs ir izplatījis nepamatotu, nesamērīgi prasītāju aizskarošu viedokli, tādu, kas var ietekmēt prasītāja kā žurnālista un personas novērtējumu sabiedrībā, kā arī radīt negatīvu sabiedriskā vērtējuma atspoguļojumu prasītāja paša apziņā.

Lieta Nr. SKC‑307/2024 (C30375222)

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI