DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. janvārī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

OECD rekomendācijas saskan ar VARAM uzņemto kursu 

Šodien, 25.janvārī, ministre Inga Bērziņa un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) eksperti tikās ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) politiskās misijas pārstāvjiem Ekonomikas pārskata Latvijai 2024. gadam sagatavošanas ietvaros. Tikšanās laikā puses pārrunāja fiskālo politiku valsts un pašvaldību līmenī un valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību darbību. Tāpat tika atzīmēti e-pārvaldības sasniegumi valsts līmenī. 

Ministre Inga Bērziņa: ''Augsti novērtēju OECD pārstāvju ieguldījumu un sagatavoto izvērtējumu. Saruna par OECD sagatavotajām rekomendācijām Latvijai bija produktīva. VARAM ieskatā OECD sagatavotās rekomendācijas saskan ar Valdības rīcības plānu un apliecina to, ka ministrija ir izvirzījusi pareizu darbības kursu, t.sk. digitālās attīstības jomā.'' 

Galvenā 2024. gada OECD Ekonomikas pārskata par Latviju īpašā izpētes tēma ir Investīciju veicināšana tautsaimniecības izaugsmei. Daļa no OECD rekomendācijām Latvijas ekonomiskai izaugsmei ir saistīta ar fiskālās politikas uzlabošanu - pastiprināt fiskālo politiku, lai samazinātu inflācijas spiedienu, kā arī risināt pieaugošās izdevumu vajadzības, paaugstinot izdevumu efektivitāti un gūstot lielākus ieņēmumus no uzņēmumu un kapitāla ienākumiem, mantojuma un īpašuma nodokļiem un samazinot nodokļu atvieglojumus, tostarp fosilajam kurināmajam. VARAM ieskatā būtiski nodrošināt arī prognozējamus valsts budžeta instrumentus, nodrošinot pašvaldību attīstības plānošanas procesa ieviešanu. Būtiski nodrošināt mērķtiecīgu un pastāvīgu valsts budžeta programmu reģionālai attīstībai. Tāpat VARAM ierosina noteikt konkrētus pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda izlietojuma mērķus, tādējādi pārliecinoties par ieguldījumu sasaisti ar reģionālo atšķirību mazināšanas mērķis. 

VARAM pozitīvi novērtē OECD rekomendācijas attiecībā uz digitālo risinājumu un e-pārvaldības jomas attīstību. Ministrija jau šobrīd īsteno, kā arī koordinē un uzrauga virkni pasākumus Digitālās transformācijas pamatnostādnēs definēto mērķu sasniegšanā attiecībā uz digitālajām prasmēm un izglītību, digitālās drošības politiku, telekomunikāciju pakalpojumu pieejamību, tautsaimniecības (t.sk. valsts pārvaldes) digitālo transformāciju un IKT inovāciju attīstību un komercializāciju, industriju un zinātni. Tā, piemēram, jau šobrīd Latvijā varam baudīt vienu no labākajām e-pārvaldēm Eiropas Savienībā. Digitālo pakalpojumu pieejamībā un iedzīvotāju izmantošanā esam 6.vietā Eiropas Savienībā publisko pakalpojumu pieejamībā iedzīvotājiem. Ministre arī atzīmēja kvalitatīvu sakaru, īpaši mobilā interneta pieejamību un pārklājumu. Pateicoties tam, mēs, Latvijas iedzīvotāji, esam 1.vietā mobilo datu izmantošanā starp OECD dalībvalstīm. Latvijā ir arī nodrošināta piekļūstamība cilvēkiem ar ierobežotām IKT prasmēm. Pakalpojumu pieejamības nodrošināšanai VARAM sadarbībā ar pašvaldībām paplašina vienoto valsts un pašvaldību klientu apkalpošanas centru tīklu visā Latvijā.  

OECD un arī VARAM ieskatā valsts attīstības būtisks faktors ir uzņēmējdarbības vides uzlabošana ar digitālo risinājumu un e-pārvaldības palīdzību, atbalstot uzņēmējdarbību reģionos un stiprinot pašvaldību kapacitāti. Pašvaldības uzņēmējdarbības veicināšanas projektus īsteno kopš 2016. gada. Šo projektu ietvaros pašvaldības apzina komersantu vēlmes un būvē komersantiem nepieciešamo infrastruktūru. Tādējādi komersantiem ir iespēja savus spēkus ieguldīt inovācijās, tehnoloģijās un darbaspēkā, neraizējoties par nepieciešamo pamatinfrastruktūru. Vienlaikus VARAM apzinās speciālistu kapacitātes atšķirības starp pašvaldībām un reģioniem, tostarp attīstības plānošanā un izvērtēšanā. Lai nodrošinātu un uzlabotu plānošanas kvalitāti, ir nepieciešams pilnveidot esošos digitālos rīkus – Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmu (TAPIS) un Reģionālās attīstības indikatoru moduli (RAIM). Tie nodrošinās efektīvāku pašvaldību attīstības plānošanas un lēmumu pieņemšanas procesu.  

OECD Ekonomiskais pārskats ir neatkarīga uz faktiem balstīta analīze par Latvijas tautsaimniecības attīstību un reformu īstenošanas progresu, kas ietver rekomendācijas Latvijai, un kalpo par kvalitatīvu “rokasgrāmatu” politikas veidotājiem. OECD Ekonomikas pārskats tiek gatavots katrai OECD dalībvalstij reizi divos gados.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI