DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. janvārī, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Apkopojums par 2023. gadā saņemtajiem iesniegumiem un sūdzībām Konkurences padomē

Konkurences padomes (KP) lēmējinstitūcijai – Padomei, kuras sastāvā ir KP priekšsēdētājs un četri padomes locekļi, – ir pienākums pieņemt lēmumus par iestādē saņemtajiem iesniegumiem, rosinot pārkāpuma lietu, tirgus uzraudzību vai konkurenci ierobežojošas prakses izpēti, vai pretēji – pieņemt lēmumu neierosināt lietu nepietiekamu pierādījumu dēļ, taču sniegt atbildi iesniedzējam par sūdzībā izcelto problēmu pēc būtības.

Ņemot vērā iestādes ierobežotos resursus, iestādei ir tiesības prioritizēt saņemtos iesniegumus un mazāk būtiskos pārkāpumos vai gadījumos, kad ietekmētais tirgus vai pārkāpumā iesaistītie tirgus dalībnieki neatstāj būtisku ietekmi uz tirgu, ir tiesības novērst neatbilstības likumam nevis ar formālas lietas ierosināšanu un sodīšanu, bet gan ar brīdinājuma vai pārrunu procedūrām.

2023. gadā KP Padome pieņēma 40 lēmumus par saņemtajiem iesniegumiem. Teju puse no visiem (47%) iesniegumiem bija saistīti ar iespējamo dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, trešdaļa – par iespējamiem konkurences neitralitātes pārkāpumiem, tāpat 12% no visām sūdzībām bija par iespējamām aizliegtām vienošanām.

Kopā 2023. gadā KP pieņēma 4 pārkāpumu lēmumus un ierosināja 2 jaunas pārkāpuma lietas. 26 gadījumos iespējamais konkurences pārkāpums tika novērsts ar brīdinājumu vai pārrunām. Pēc padziļinātas iesniegumu izpētes, 39 gadījumos tika pieņemts lēmums neierosināt pārkāpumu lietu nepietiekamu pierādījumu dēļ, taču iesniedzējam tika sniegta atbilde par sūdzībā izcelto problēmu pēc būtības.

Kādas sūdzības KP saņēma par iespējamiem konkurences likuma pārkāpumiem un ar kādām metodēm novērsa neatbilstības likumam, lasiet KP sagatavotajā apkopojumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI