DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. janvārī, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
1
1

Latvijā tiksies Baltijas valstu aizsardzības ministri

Ceturtdien un piektdien, 18. un 19. janvārī, Rīgā notiks Baltijas valstu aizsardzības ministru komitejas sanāksme, kurā piedalīsies Latvijas aizsardzības ministrs Andris Sprūds, Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks (Arvydas Anušauskas) un Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs (Hanno Pevkur). 

Aizsardzības ministri tikšanās laikā pārrunās reģionālās drošības jautājumus un savstarpējo sadarbību bruņoto spēku kaujas spēju stiprināšanā un kopējos Baltijas valstu aizsardzības nozares iepirkumos. Ministru dienaskārtībā būs arī NATO un ES ārējās robežas aizsardzības stiprināšana. 

Tāpat Baltijas valstu amatpersonas apspriedīs turpmāka atbalsta sniegšanu Ukrainai, kā arī Baltijas valstu prioritātes gaidāmajā NATO samitā Vašingtonā. 

Baltijas valstis uztur regulāru aizsardzības ministru un bruņoto spēku komandieru, kā arī ekspertu līmeņa dialogu par aizsardzības politiku un spēju attīstību. 2023. gadā vadošās valsts lomu trīspusējā Baltijas valstu aizsardzības sadarbības formātā uzņēmās Latvija, savukārt pēc komitejas sanāksmes to pārņems Lietuva. 

Baltijas valstis realizē sadarbības projektus vairākās jomās –  Baltijas valstu militārajā komandvadībā, Sauszemes spēkos, Gaisa spēkos un Jūras spēkos.  

Tāpat Baltijas valstis sadarbojas Baltijas Aizsardzības koledžas (BALTDEFCOL) ietvaros, kurā mācās un dienesta pienākumus pilda visu trīs Baltijas valstu bruņoto spēku karavīri un civilais personāls. Šogad Baltijas Aizsardzības koledžai aprit 25 gadi. 

2013. gada 29. janvārī tika parakstīts Baltijas valstu militārās sadarbības ietvardokuments, kurā ir noteikti Baltijas valstu militārās sadarbības formāti, to funkcijas un atbildība, organizācijas un darbības principi. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI