DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. decembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

RTU kļuvusi par 45. zaļāko universitāti pasaulē, liecina «GreenMetric» reitings

Kāpinot savu pozīciju par desmit vietām, Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) zaļās politikas un ilgtspējas reitingā «GreenMetric World University Rankings 2023» ir ierindojusies 45. vietā pasaulē. Nemainīgi RTU ir vienīgā Latvijas un arī Baltijas augstskola, kas reitingā novērtēta tik augstu, jo neviena cita no reģiona augstskolām nav spējusi ierindoties starp 200 zaļākajām universitātēm pasaulē.

«GreenMetric» reitingā pasaules augstskolas sarindotas pēc to apņemšanās mazināt kaitīgo ietekmi uz vidi. Augstskolu rīcības atbilstība zaļajiem principiem izvērtēta sešos kritērijos – kopējā infrastruktūra, energoefektivitātes un klimata pārmaiņu mazinošas aktivitātes, atkritumu apsaimniekošana, ūdens resursu efektīva izmantošana, transporta infrastruktūra un vides izglītība un zinātne.

RTU visaugstākos rezultātus ir sasniegusi vides izglītībā un zinātnē, transporta infrastruktūrā un energoefektivitātes un klimata pārmaiņas mazinošu aktivitāšu ieviešanā.

Vides, klimatneitralinātes un ilgtspējas jautājumiem RTU pievērš īpašu uzmanību – tie ir iekļauti RTU stratēģijā, ilgtspēju definējot kā vienu no RTU vērtībām un ar to saprotot ekoloģiskās, sociālās un ekonomiskās attīstības līdzsvaru, samērīgi izmantojot pieejamos resursus. Universitāte ir pieņēmusi ambiciozu stratēģisko lēmumu līdz 2030. gadam sasniegt klimata neitralitāti, panākot, ka RTU radīs ļoti nedaudz vai neradīs nemaz oglekļa emisiju.

RTU kā zinātnes universitāte īpašu uzmanību pievērš energoefektivitātes un vides jautājumiem. RTU Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultātes studiju virziena «Vides aizsardzība» studiju programmu «Vides inženierija» starptautiska ekspertu grupa akreditācijas procesā ir novērtējusi kā izcilu, tā apliecinot tās konkurētspēju vietējā un starptautiskajā mērogā. Savukārt RTU zinātnieku pētījumu interešu lokā ir klimatneitralitāte, piemēram, jautājumi, kas saistīti ar energoefektivitāti, biodegradabliem, ekoloģiskiem materiāliem, viedo enerģiju, bioloģiskām ūdens attīrīšanas tehnoloģijām, ēku siltināšanu un citiem aktuāliem ilgtspējas jautājumiem.

RTU zinātnieku radītās zaļās tehnoloģijas tiek izmantotas arī RTU Ķīpsalas studentu pilsētiņas infrastruktūrā, jo jau vairākus gadus RTU īsteno konceptu «Zaļā Ķīpsala», kas paredz RTU zinātnieku izstrādātos tehnoloģiskos risinājumus izmēģināt Ķīpsalā. Konceptā arī tiek realizēta ilgtspējīga resursu pārvaldība, piemēram, pārejot uz elektriskā transporta izmantošanu, šķirojot atkritumus un paplašinot RTU darbinieku un studentu izpratni par vides jautājumiem. RTU studentu pilsētiņa Ķīpsalā kļūst arvien zaļāka – 2022. gadā, svinot RTU 160. jubileju, studenti un darbinieki Ķīpsalā iedēstīja 160 kokus.

«GreenMetric 2023» no Latvijas vēl iekļauta Liepājas Universitāte, kas ierindota 294. vietā. No Lietuvas reitingā iekļuvušas divas augstskolas – Vītauta Dižā universitāte (445. vieta) un Mikolas Romeris universitāte (547. vieta) – un arī no Igaunijas – divas augstskolas – Igaunijas Dzīvības zinātņu universitāte (593. vieta) un Igaunijas Mākslas akadēmija (1019. vieta). Savukārt 1. vietā ierindojusies Vāgeningenas Universitāte un pētniecības centrs Nīderlandē, 2. vietā – Notingemas Trentas Universitāte Apvienotajā Karalistē un 3. vietā – Trīras Lietišķo zinātņu universitāte Vācijā. Kopumā reitingā izvērtētas 1183 universitātes no 84 valstīm.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI