DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. decembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Skolēni hakatonā piedāvā radošus risinājumus resursu patēriņa mazināšanai

FOTO: Publicitātes foto

Ar ideju par kopienas aprites skapja izveidi, kas uzlabotu skolas un apkaimes dzīvi un ar kopīgu aktivitāšu palīdzību sekmētu pārdomātu un atkārtotu resursu izmantošanu, hakatonā «Young Climatthon» uzvar Limbažu vidusskolas komanda. Žūrija augstu novērtē arī Rīgas Tehniskās universitātes Inženierzinātņu vidusskolas (RTU IZV) un Špoģu vidusskolas skolēnu risinājumus.

Norādot, ka joprojām daudz cilvēku nav iesaistījušies taras depozītsistēmā, RTU IZV viņu motivēšanai iesaka veidot lietotni, kas nodrošinātu dažādu ar sistēmu saistīto informāciju, piemēram, taromātu karti, un papildu funkcionalitāti, piemēram, lojalitātes programmu, digitalizētiem čekiem utt. Savukārt trešās vietas ieguvēji – Špoģu vidusskolas skolēni – norāda uz citu problēmu, kas aktuāla mazās pilsētās un ciemos, proti, lietota apģērba nodošanu. Viņi rosina veidot konteinerus gan labu, gan bojātu apģērbu savākšanai, iegūto materiālu atkārtoti izmantojot, piemēram, rotaļlietu izgatavošanā. Viņi arī iesaka jaunu produktu izgatavošanā iesaistīt vietējos seniorus.

Kopumā divu dienu hakatonā piedalījās 14 skolēnu komandas no Rīgas, Priekuļiem, Cēsīm, Ilūkstes, Babītes, Limbažiem, Valmieras, Rēzeknes, Špoģiem, Ogres un Tukuma, meklējot risinājumus uzņēmuma «Milzu!», Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) un Rīgas enerģētikas aģentūras (REA) izaicinājumiem izglītot sabiedrību par aprites ekonomiku un palīdzēt samazināt pārtikas atkritumu rašanos, kā arī mudināt ieviest aprites ekonomikas principus pilsētās dzīvojošu cilvēku ikdienā. Komandu risinājumi bija dažādi – no idejas par viediem ledusskapjiem ar mākslīgo intelektu un sensoriem, kas brīdina par tajā esošo produktu derīguma termiņu, kopienas dārziem ar kompostēšanas iespējām, daudzfunkcionālu punktu ar lietu apmaiņas skapi, komposta kasti un dzīvnieku fekāliju savākšanas kastītēm līdz saliekamām līdzņemšanas krūzēm. Skolēnu redzējumā trūkst arī informatīvu kampaņu pārtikas atkritumu mazināšanai, tādēļ Rīgas 96. vidusskolas skolēni par ideju veidot video materiālus un doties izglītot vienaudžus saņēma skatītāju simpātiju balvu.

Lai veicinātu zinātību par aprites ekonomiku, pirms hakatona tika rīkoti vebināri. Savukārt hakatona laikā dalībnieki arī piedalījās darbnīcās, uzlabojot problēmu izpētes, prototipēšanas un prezentāciju veidošanas prasmes, tikās ar ekspertiem un mentoriem no RTU, Latvijas Universitātes, biedrības «Zero Waste Latvija», «Zaļā brīvība», «Reach fod Change», Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras, «NOMAD architects», Cēsu pašvaldības, Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta, «CSR Latvia», «Viskaļi, Free Riga», «Dzīvnieku brīvības» utt. «Young Climathon 2023» rīkoja RTU Zinātnes un inovāciju centrs un nodibinājums «Vides izglītības fonds» sadarbībā ar «Milzu!», VARAM, REA, Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā projektā «Jaunie izgudrotāji ilgtspējīgai attīstībai». Projekts tiek īstenots ar Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu. Hakatona uzvarētāju idejas tiks īstenotas ar projekta «Atkritumi kā resursi Latvijā – Reģionālās ilgtspējas un aprites veicināšana, ieviešot atkritumu kā resursu izmantošanas koncepciju» (LIFE Waste To Resources IP, LIFE20 IPE/LV/000014) atbalstu, ko finansē ES Life programma un Valsts reģionālās attīstības aģentūra.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI