DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. decembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība
1
1

RTU un Fokker Next Gen N.V. vienojas sadarboties bezemisiju aviācijas attīstībā

FOTO: Publicitātes foto

Nīderlandes kompānija «Fokker Next Gen N.V.» līdz 2035. gadam iecerējusi klientiem nodot pirmās ar ūdeņradi darbināmās pasažieru lidmašīnas. Lai to paveiktu, sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti (RTU) Latvijā plānots attīstīt ūdeņraža gaisa kuģu ekspluatācijas inženierzinātņu izcilības centru. Parakstot sadarbības līgumu, RTU un uzņēmums vienojas pilnveidot izglītības, pētniecības un inovāciju vidi, radot priekšnoteikumus gan vērienīgā projekta īstenošanai, gan bezemisiju aviācijas attīstībai.

Ūdeņradis ir visefektīvākais aviācijas degvielas risinājums, kas ļaus sasniegt ES izaugsmes stratēģijā «Eiropas Zaļais kurss» definētos klimatneitralitātes mērķus, pārliecināts uzņēmums «Fokker Next Gen N.V.».

Jaunas paaudzes lidmašīnu izstrādē un ražošanā «Fokker Next Gen N.V.» iecerējis Latvijā veidot gan ūdeņraža lidmašīnu ekspluatāciju izcilības centru, kas koncentrētos uz gaisa kuģu apkalpošanu uz zemes, lidostu un ūdeņraža infrastruktūru, gan vairākus citus ar lidmašīnu tehnisko apkopi un ražošanu saistītus centrus, tajā skaitā gala ražošanas līniju, kas darbotos paralēli galvenajai līnijai Nīderlandē.

Lai Latvijā īstenotu tik vērienīgu projektu, RTU rektors Tālis Juhna un «Fokker Next Gen N.V.» izpilddirektors Juriaan Kellermann parakstīja sadarbības līgumu, paužot ieinteresētību kopīgi veicināt pētniecības un inovācijas spējas un attīstīt reģionālu aviācijas inovāciju ekosistēmu, tajā skaitā cīnoties par nacionālu un starptautisku finansējumu izglītībai, pētniecībai un inovācijām. Lai Latvijā veidotu ūdeņraža gaisa kuģu ekspluatācijas inženierzinātņu izcilības centru, būtiski ir izmantot esošo zinātnisko un izglītības kapacitāti, piemēram, īstenojot augsta līmeņa pētījumus, piesaistot tiem finansējumu no ES fondiem un citiem ārējiem finanšu avotiem un komercializējot to rezultātus, palīdzot tirgū nonākt inovatīvām tehnoloģijām. Ne mazāk svarīga ir augsti izglītota cilvēkkapitāla attīstība.

«Es ceru uz ekosistēmas paplašināšanu un starptautiskas sadarbības veidošanos starp zināšanu institūcijām, lai ieviestu ūdeņraža tehnoloģijas aviācijas industrijā,» pauž «Fokker Next Gen N.V.» izpilddirektors Juriaan Kellermann.

«Ūdeņraža pētījumi ir viens no virzieniem, kur RTU attīsta zinātnisko ekselenci ar augstu pievienoto vērtību nākotnes tautsaimniecībai. RTU zinātnieki ir guvuši starptautisku atzinību par pētījumiem šajā jomā, īpaši izceļama ir RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes zinātnieku sadarbībā ar Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultātes un Cietvielu fizikas institūta kolēģiem izstrādātā metode drošai un efektīvai ūdeņraža ražošanai, izmantojot inovatīvu amfotērā atsaistītu elektrolīzi. Zinātnieki pēta arī ūdeņraža izmantošanu fotonikā, esošā dabasgāzes infrastruktūras pielāgošanu ūdeņraža transportēšanai un uzglabāšanai u.c.,» norāda RTU rektors Tālis Juhna.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI