DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. decembrī, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Zinātnes universitātes nākotnes studiju satura izstrādē iesaista industriju

Veidojot jaunu studiju un tālākizglītības saturu augsta līmeņa digitālo prasmju apguvei, Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), Latvijas universitāte (LU) un Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) iesaista dažādu nozaru profesionāļus tā izstrādē un izvērtēšanā. Jaunos studiju moduļus un tos veidojošos kursus pirmie studenti un industrijā nodarbinātie sāks apgūt no nākamā gada.

Jaunais studiju saturs aptvers plašu nozaru spektru, ļaujot RTU, LU un RSU sagatavot profesionāļus, kuri modernākās tehnoloģijas izmantos teju jebkurā tautsaimniecības jomā – no dzelzceļa inženierijas, siltumenerģētikas un uzņēmējdarbības loģistikas līdz veselības aprūpei un klimata modelēšanai. Lai pārliecinātos, ka tas nodrošinās kā šodienas, tā nākotnes darba tirgū pieprasītas zināšanas un prasmes, RTU un LU sadarbībā ar Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK) piesaistīja ap 20 vadošo profesionāļu no IT, farmācijas, loģistikas, pārvadājumu, būvniecības, mežrūpniecības, mašīnbūves, medicīnas tehnoloģiju, enerģētikas, finanšu un citām nozarēm. Viņi kopā ar RTU un LU mācībspēkiem analizē izstrādātā studiju satura atbilstību industrijas vajadzībām un sniedza ieteikumus tā pilnveidei. Savukārt RSU piesaistījusi vairākus nacionāla un starptautiska mēroga speciālistus, kuri piedalījušies studiju satura izstrādē.

«Bez vispārīgas digitālās kompetences un specifiskām tehnoloģiju jomas zināšanām nav iedomājama nākotnes darba tirgus attīstība. Mums ir gandarījums, ka augstas veiktspējas skaitļošanas tehnoloģiju jomā izstrādātie mācību moduļi tapuši ar LDDK Nozaru ekspertu padomju atbalstu. Šis risinājums būs nozīmīgs gan Latvijas cilvēkkapitāla attīstībai kopumā, gan darba devējiem, veicinot savu esošo vai potenciālo darbinieku prasmju attīstību,» norāda LDDK politikas plānošanas dokumentu eksperts Rihards Blese.

Arī industrijas eksperti uzsver, ka tehnoloģijas maina mūsdienu inženieru darbības paradigmu, dažādu procesu automatizācija un modelēšana ir priekšnosacījums jebkura uzņēmuma ilgtspējīgai attīstībai. Tiesa, ne vienmēr pieejamie datu resursi tiek efektīvi izmantoti datos balstītu lēmumu pieņemšanā, kas saistīts ar speciālistu un arī instrumentu trūkumu. Līdz ar to topošie un jau nozarē strādājošie profesionāļi pēc jauno un pilnveidoto studiju kursu apgūšanas būs pieprasīti ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas darba tirgū, kur vērojams kvalificētu speciālistu deficīts, uzsver piesaistītie nozares eksperti. Šādu speciālistu piesaiste vairos arī uzņēmumu konkurētspēju, viņi prognozē vērtējot studiju moduļus un tos veidojošos kursus.

«Aicinājumam sadarboties rekordīsā laikā atsaucās eksperti, kuri vēlējās sniegt savu devumu RTU un LU studiju kursu pilnveidē, tā nodrošinot, ka studenti pēc absolvēšanas spēs risināt sarežģītas problēmas nozarē. Sastrādājoties mācībspēkiem un uzņēmējdarbības ekspertiem, radās aizmetņi arī citām sadarbības iespējām, piemēram, specializētu tālmācības kursu izstrādei uzņēmumu vajadzībām, līgumpētījumiem, izmantojot RTU pētniecības infrastruktūru, nozares speciālistu piesaistei viespasniedzēju statusā,» stāsta projekta «Augsta līmeņa digitālo prasmju apguve Latvijā augstas veiktspējas skaitļošanas tehnoloģiju jomā» vecākā studiju procesu eksperte, RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātes docente Inga Jēkabsone.

«Lai precīzāk formulētu kursu saturu un pārvaldītu to realizāciju, piemēram, izpētītu digitālo kompetenču vajadzības, apzinātu nozares digitālās transformācijas

izaicinājumus un nepieciešamos instrumentus, atlasītu datu analītikas rīkus, perspektīvā arī sekmētu inovāciju radīšanu un pārnesi, RSU iesaista nozares ekspertus jaunā studiju satura izstrādes procesā,» uzsver RSU Sabiedrības veselības un klīniskās medicīnas valsts nozīmes pētniecības centra vadītājs Mārtiņš Menniks. Starp RSU piesaistītajiem profesionāļiem ir, piemēram, e-veselības eksperts Jankeks Metsalliks no Tallinas Tehniskās universitātes, sertificēts IT arhitektūras profesionālis, un datu analītikas un datu zinātnes vadības speciālists Uģis Kārlis Sprūdžs ar vairāk nekā 20 gadu darba pieredzi gan privātajā sektorā, gan akadēmiskajā darbā.

Projektā «Augsta līmeņa digitālo prasmju apguve Latvijā augstas veiktspējas skaitļošanas tehnoloģiju jomā» (projekta Nr. 2.3.1.1.i.0/1/22/I/CFLA/003) zinātnes universitātes līdz 2026. gadam izstrādās un īstenos 12 studiju moduļus augstas veiktspējas skaitļošanas tehnoloģiju jomā. Plānots, ka no nākamā gada sāksies pirmo studiju moduļus veidojošo kursu aprobācija studiju programmās, tie pielāgotā veidā tiks piedāvāti arī industrijai. Aprobācija industrijā notiks bez maksas, divas reizes gadā izsludinot uzsaukumus uzņēmumiem. 

Projektu finansē Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma investīcija. Projekta mērķis ir palielināt speciālistu skaistu Latvijā ar augsta līmeņa digitālām prasmēm (DigComp 7.–8. līmenis), kuri spēj lietot tehnoloģijas, lai attīstītu zināšanu un tehnoloģiju ietilpīgus jaunus produktus un pakalpojumus dažādās nozarēs, kā arī radīt augstākās izglītības, zinātnes un industrijas sinerģiju, kas veicina inovācijas ar maksimālu komercializācijas un eksporta potenciālu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI