DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. decembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Dauderi aicina uz lekciju par virtuves mākslu 20. gs. sākumā

FOTO: Publicitātes foto

Sestdien, 16. decembrī, plkst. 14.00 Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Dauderu nodaļā (Zāģeru ielā 7, Sarkandaugavā) notiks ēdiena kultūras pētnieces, Dr. art. Astras Spalvēnas lekcija “Mājturība kā daiļa māksla. Ieskats Dauderu virtuves ekspozīcijā”.

Lekcijā būs iespējams uzzināt, kā 19./20.gs. mijā strauji mainījās Rīgas turīgo iedzīvotāju mājas dzīve, ko ietekmēja gan tehnoloģiskā modernizācija, gan zinātnes attīstība, gan uzskatu un vērtību maiņa sabiedrībā. Šīs izmaiņas spilgti izpaudās arī virtuves mākslā. Pateicoties jauniem produktiem un to pagatavošanas veidiem, radās jauni priekšstati ne tikai par kulinārijas praktisko pusi, bet arī par tās sociālo un estētisko nozīmi. Šī laikmeta gaume un priekšstati atspoguļotas Hermīnes Zālītes jeb Minjonas 20. gs. sākumā sarakstītajās mājturības grāmatās, kas daļēji kalpojušas par iedvesmas avotu arī Dauderu nama virtuves muzejiskajai ekspozīcijai. Tādēļ īpaša uzmanība lekcijā tiks pievērsta Zālītes personībai, viņas dzīves pieredzei un mākslinieciskajam redzējumam, kura iespaidā mājturības grāmatas tika veidotas krāšņas un vērienīgas.

Turīgu ļaužu namos virtuve parasti tika nodalīta no pārējām telpām, lai smaržas un troksnis netraucētu ne saimniekus, ne viesus, tāpēc jau projektā paredzēja atsevišķu ieeju virtuvē produktu piegādei, atsevišķu eju uz pārtikas produktu uzglabāšanai paredzēto pagrabu, un arī durvis uz ēdamtelpu, kas ēdiena gatavošanu un pasniegšanu padarīja ērtāku. Bagāto ģimeņu sadzīviskās vajadzības nodrošināja kalpotāji, kuru uzdevums bija uzturēt labā kārtībā telpas un gatavot ēdienu kā ikdienā, tā arī viesību gadījumos.

1897. gadā celtais fon Bingneru ģimenes savrupnams Rīgā ir rets sava laikmeta estētikas paraugs, tas arī iemieso dzimtas pārticību un augsto statusu sabiedrībā. Ne vien ēkas greznā fasāde un reprezentācijas telpas, bet arī virtuve un citas saimniecības telpas atbilst 19./20. gadsimta mijas labākajiem standartiem.

Laika gaitā mainoties Dauderu nama saimniekiem un ēkas funkcijām, lielākā daļa interjera elementu gājusi zūdībā. Tomēr līdz mūsdienās saglabājušās oriģinālās sienas un grīdas flīzes, tāpat no glazētiem podiņiem mūrētā plīts ar sildskapi sniedz ieskatu telpas sākotnējā iekārtojumā. Pārējā iedzīve nama virtuvē – autentiski attiecīgā laikmeta vēsturiskie priekšmeti – speciāli piemeklēti ekspozīcijas izveidei, kuru varēs aplūkot un izzināt lekcijas apmeklētāji.  

Uz lekciju aicināts ikviens interesents, ieejas maksa – muzeja apmeklējuma biļete. Būs arī iespēja sekot līdzi pasākuma norisei tiešsaistē Dauderu Facebook lapā facebook.com/dauderi.lnvm.

Aizsākto tematisko lekciju ciklu par Dauderu nama arhitektūru, interjeru, dārzu un parku, par nama saimnieku likteņiem plašā vēsturiskā kontekstā muzejs turpinās arī 2024. gadā. Lekcijas, kā ierasts, notiks reizi ceturksnī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI