DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. decembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

ANO Vispārējās cilvēktiesību deklarācijas gadadienā Latvija apņemas stiprināt cilvēktiesību ievērošanu

2023. gada 11. decembrī Ženēvā, ANO Vispārējās cilvēktiesību deklarācijas 75. gadadienai veltītā augsta līmeņa pasākumā Latvija līdz ar citām ANO dalībvalstīm prezentēs sev izvirzītos uzdevumus cilvēktiesību stiprināšanā.

Latvija par savām prioritārajām tēmām ir izvirzījusi dzimumu līdztiesību,  mediju brīvību un žurnālistu drošību, kā arī tiesu varas neatkarības stiprināšanu un atbalstu ANO darbam cilvēktiesību jomā.

Rūpējoties par dzimumu līdztiesības un vardarbības apkarošanu, Latvija apņemas izstrādāt jaunu plānu par sieviešu un vīriešu vienlīdzīgu tiesību un iespēju veicināšanu 2024. 2027. gadam. Sadarbībā ar vairākām nozaru ministrijām paredzēts izstrādāt Plānu vardarbības pret sievieti un vardarbības ģimenē novēršanai 2024.2029. gadam. Šo dokumentu sagatavošanā tiks ietvertas ANO Sieviešu diskriminācijas izskaušanas komitejas rekomendācijas.

Lai sekmētu mediju brīvību un žurnālistu drošību, Latvija izstrādā jaunas mediju politikas pamatnostādnes un rīcības plānu, kas paredz pilnveidot normatīvo regulējumu. Tas nodrošinātu mediju darbinieku efektīvāku fizisko un emocionālo drošību un digitālo aizsardzību, kā arī iespēju tieslietu un iekšlietu jomas pārstāvjiem pilnveidot zināšanas par žurnālistu drošības nozīmīgumu. Paredzēts arī izveidot atbalsta mehānismu mediju profesionāļu sociālajai aizsardzībai. Tiks pilnveidots arī normatīvais regulējums mediju vidi uzraugošo institūciju politiskās neatkarības stiprināšanai. Latvija ir apņēmusies paaugstināt savu reitingu Pasaules Preses brīvības indeksā, lai tuvotos Ziemeļvalstu līmenim.

Stiprinot tiesu varas neatkarību, Latvija apņemas līdz 2025. gadam izveidot Tieslietu akadēmiju, kas palīdzēs uzturēt un attīstīt tiesnešu, prokuroru un izmeklētāju kvalifikāciju, tādējādi veicinot tiesas spriešanas efektivitāti.

Latvija arī turpmāk atbalstīs ANO darbu visās cilvēktiesību jomās, lai stingri stātos pretī to apdraudējumiem visā pasaulē.

Informācijai

1948. gada 10. decembrī Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālā Asambleja pieņēma Vispārējo Cilvēktiesību deklarāciju, kas atzina visu personu vienlīdzīgas tiesības un brīvības, neskatoties uz viņu rasi, reliģiju, dzimumu vai sociālo stāvokli. Latvija ir ANO dalībvalsts kopš 1991. gada  17.septembra. Atzīmējot ANO Vispārējās cilvēktiesību deklarācijas 75. gadadienu, visas ANO dalībvalstis tika aicinātas formulēt savus svarīgākos uzdevumus cilvēktiesību stiprināšanai. Latvijas sagatavotie uzdevumi cilvēktiesību jomā tika izstrādāti, sadarbojoties Ārlietu ministrijai, Labklājības ministrijai, Kultūras ministrijai un Tieslietu ministrijai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI