DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. decembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts aizsardzība

Notikušas Zemessardzes un Cēsu novada civilās aizsardzības komisijas mācības “Pilskalns” 

Publicitātes foto

Decembra sākumā aizvadītas Zemessardzes 27. kājnieku bataljona un Cēsu novada sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisijas kopīgās mācības “Pilskalns”, ar mērķi pilnveidot izpratni par atbildību sadalījumu un praktisko rīcību militāra apdraudējuma gadījumā. Mācībās piedalījās arī Aizsardzības ministrijas Krīzes vadības un Aizsardzības politikas departamenta pārstāvji, iepazīstinot ar aktuālo drošības situācijas novērtējumu.  Savukārt Valsts policijas pārstāvji skaidroja rīcību, saņemot informāciju par spridzināšanas draudiem.   

Mācību dalībnieki diskutēja par situācijām, kas aktuālas hibrīdapdraudējuma un kara gadījumā.  Izspēlē civilās aizsardzības komisijai bija jāpieņem dažādi lēmumi, rodot risinājumus, lai militāra apdraudējuma gadījumā tiktu nodrošinātas civiliedzīvotāju pamatvajadzības, notiktu savlaicīga un droša evakuācija un iedzīvotāji laikus iegūtu uzticamu informāciju. Mācību laikā tika rasti risinājumi arī atbalsta sniegšanai Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, pretmobilitātes šķēršļu izveidei novada teritorijā.  

Zemessardzes 27. kājnieku bataljona komandieris pulkvežleitnants Egils Dēvits ir gandarīts par konstruktīvajām mācībām, kurās katrs dalībnieks spēja izvērsti paraudzīties uz risināmajiem jautājumiem no savas specialitātes viedokļa, piedāvājot optimālāko risinājumu.  

Cēsu novada pašvaldības vadītājs Jānis Rozenbergs pēc mācībām atzina, ka katra šāda izspēle papildina zināšanas un izpratni par civilo aizsardzību, lai civilās aizsardzības plānu pilnveidotu.   

Cēsu novada sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisija un Zemessardze šādās mācībās tikušies jau iepriekš, šogad – pirmo reizi. Starpinstitūciju mācības “Pilskalns” Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes atbildības teritorijā norisinās kopš 2020. gada, un šobrīd tās ir kļuvušas par svarīgu sastāvdaļu, kas palīdz pilnveidot komisiju darbu. Mācību laikā gūtās atziņas liecina, ka kopējas militāro un civilo struktūru mācības ievērojami uzlabo izpratni par katras organizācijas lomu visaptverošajā valsts aizsardzībā, turklāt stiprina sadarbību starp valsts institūcijām, privāto sektoru, nevalstiskajām organizācijām un iedzīvotājiem. 

Jāpiebilst, ka šogad pirmo reizi Zemessardze katrā reģionā rīko arī izzinošus un praktiskus seminārus "Rupors" valsts un pašvaldību iestāžu komunikācijas speciālistiem, lai stiprinātu vienotu izpratni par komunikācijas nozīmi un metodēm militāra apdraudējuma gadījumā. Pateicoties šiem semināriem, vairākās pašvaldības komunikācijas speciālisti iekļauti civilās aizsardzības komisijas sastāvā kā būtiski krīžu pārvarēšanas elementi. 

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI