DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. decembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Ministru padomē Briselē pārrunās transporta un sakaru nozares iniciatīvas

Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Ģirts Dubkēvičs no 4. līdz 5. decembrim Eiropas Savienības Transporta, telekomunikāciju un enerģētikas ministru padomes sanāksmē Briselē (Beļģijā) pārrunās aktuālās iniciatīvas transporta un sakaru nozarē.

Pirmdien, 4. decembrī, plānots skatīt plašu jautājumu loku. Attiecībā uz ceļu satiksmes drošības uzlabošanu Eiropas Savienībā (ES) –priekšlikumu Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvai par vadītāju apliecībām, kas t.sk. rosina ieviest digitālās vadītāju apliecības, kā arī priekšlikumu Direktīvai par pārrobežu informācijas apmaiņu saistībā ar ceļu satiksmes drošības noteikumu pārkāpumiem, kas paredz stiprināt sadarbību dalībvalstu starpā, nodrošinot, ka citā valstī reģistrēts pārkāpums nepaliek nesodīts. Tāpat arī paplašināt ES regulējuma tvērumu, ietverot t.sk. tādus pārkāpumus kā drošas distances neievērošana, bīstama apdzīšana, kā arī noteikumu neievērošana dzelzceļa pārbrauktuvēs. Sanāksmē plānots apstiprināt vispārējo pieeju arī par regulas priekšlikumu par minimālajām prasībām darba un atpūtas laikiem pasažieru neregulārajos pārvadājumos.

Vienlaikus tiks skatīti Kuģošanas drošības pakotnes jautājumi, kas attiecas uz ostas valsts kontroli, kuģu radīto piesārņojumu un sodu, tostarp kriminālsodu ieviešanu par nodarījumiem, kas saistīti ar piesārņojumu, par karoga valsts prasību ievērošanu un par pamatprincipiem negadījumu izmeklēšanai jūras transporta nozarē, kas paredz saskaņot Eiropas Savienības regulējumu par karoga valsts prasībām ar starptautiskajiem noteikumiem, pārskatīt un vienkāršot Direktīvā noteikto regulējumu, lai uzlabotu vispārējo kuģošanas drošības līmeni un jūras vides aizsardzību.

Sanāksmes laikā tiks apspriesti priekšlikumi Eiropas Parlamenta un Padomes Regulai par transporta pakalpojumu radīto siltumnīcefekta gāzu emisiju uzskaiti, ņemot vērā, ka šobrīd Eiropas Savienības līmenī nepastāv universāli atzītas un izmantotas vadlīnijas transporta pakalpojumu SEG emisiju uzskaitē, un šis Regulas projekts nodrošinās vienotu uzskaiti.

Savukārt otrdien, 5. decembrī, iecerēts skatīt telesakaru jautājumus, gan diskutējot par Eiropas tehnoloģisko līderību un ieguldījumiem digitālajā infrastruktūrā, gan arī par jūras sakaru kabeļu drošību. Ministru padomē izskatīs vispārējo pieeju Regulas projektam par gigabitu ātruma  elektronisko sakaru tīklu ierīkošanas izmaksu samazināšanas pasākumiem, kas palīdzēs atvieglot un stimulēt infrastruktūras izvēršanu, mazinot administratīvo slogu un veicinot izmaksu efektīvu tīklu izvēršanu, kas ir būtisks solis ceļā uz Eiropas Digitālās desmitgades mērķu sasniegšanu augsta ātruma savienojamības nodrošināšanā.

Lai attiecīgie priekšlikumi stātos spēkā, Padomei vēl ir jāvienojas ar Eiropas Parlamentu.

Latvijas delegācijas sastāvā sanāksmē piedalīsies arī Satiksmes ministrijas Eiropas Savienības lietu koordinācijas departamenta direktore Elīna Šimiņa-Neverovska un Satiksmes ministrijas nozares padomnieki – Ģirts Bramans, Lauris Kanderis, Zita Kanberga.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI