DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents: RTU ir labs piemērs praktiskajai sadarbībai starp akadēmisko un uzņēmējdarbības vidi

FOTO: Dāvis Doršs, Valsts prezidenta kanceleja

27. novembrī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs apmeklēja Rīgas Tehnisko universitāti (RTU) Ķīpsalā, kur tikās ar universitātes vadību, iepazinās ar pētniecisko darbu un tikās ar augstskolas studentiem.

Tikšanās laikā Valsts prezidents pauda gandarījumu, ka RTU ir pieņēmusi būtiskus lēmumus studiju un zinātnes procesa pilnveidē, lai veicinātu izcilību šajās jomās. E. Rinkēvičs novērtēja sasniegto progresu un universitātes apņemšanos veidot tādu inovāciju ekosistēmu, lai veidotos praktiska sadarbība starp akadēmisko un uzņēmējdarbības vidi. Kā veiksmīgs piemērs ir minams RTU vadības un akadēmiskā personāla darbs pie Ūdeņraža ekselences centra, Mikročipa testēšanas centra un Inovatīvu daļiņu terapijas centra CERN Baltijas grupas ietvaros izveides.

Valsts prezidents uzsvēra  nepieciešamību strādāt pie nacionāla investīciju plāna veidošanas un daudz mērķētākiem ieguldījumiem Latvijai stratēģiski svarīgās jomās, īpaši zinātnes attīstībā. “Ir būtiski jāpalielina finansējums augstākajā izglītībā un zinātnē jau šobrīd, aktīvi ieguldot gan valsts budžeta līdzekļus, gan Latvijai pieejamo finansējumu no Eiropas Savienības fondiem. Šādi ieguldījumi nodrošinātu to, ka pētniecības procesi un līdz ar to zināšanas attīstās un paliek Latvijā. Tās ir prasmes, kas palīdzētu arvien vairāk universitātē radītos produktus veiksmīgi komercializēt un lietišķo pētījumu rezultātus patentēt un lietot tālāk, piemēram, jaunuzņēmumu dibināšanā tepat, Latvijā. Tā būtu arī iespēja Latvijā radītos nišas produktus piedāvāt starptautiski, nostiprinot Latvijas lomu globālajās piegāžu ķēdēs,” vizītes izskaņā sacīja Valsts prezidents.

Zinātnes un augstākās izglītības izcilības veicināšana Latvijā ir viena no Valsts prezidenta prioritātēm. Tas ir arī viens no galvenajiem uzstādījumiem Valsts prezidenta izveidotajā Valsts konkurētspējas komisijas darbā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI