DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. novembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība
1
1

Parlaments pieņem jaunas prasības par iepakojuma mazināšanu, atkārtotu izmantošanu un pārstrādi

Trešdien EP pieņēma nostāju par jauniem ES iepakojuma noteikumiem. Šo noteikumu mērķis būs risināt to, ka atkritumu daudzums turpina pieaugt, un veicināt atkārtotu izmantošanu un pārstrādi.

EP deputāti ar 426 balsīm "par", 125 balsīm "pret" un 74 atturoties pieņēma tekstu, kas nosaka Parlamenta nostāju likumdošanas sarunām ar ES dalībvalstu valdībām.

Samazināt iepakojuma daudzumu un aizliegt "mūžīgas ķīmiskās vielas"

Papildus ierosinātajiem vispārējiem iepakojuma samazināšanas mērķiem (5 % līdz 2030. gadam, 10 % līdz 2035. gadam un 15 % līdz 2040. gadam) EP deputāti vēlas atsevišķus mērķus plastmasas iepakojuma apjoma samazināšanai (10 % līdz 2030. gadam, 15 % līdz 2035. gadam un 20 % līdz 2040. gadam).

Eiropas Parlamenta deputāti vēlas aizliegt ļoti vieglu plastmasas iepirkumu maisiņu (zem 15 mikroniem) tirdzniecību, izņemot gadījumos, kad tie vajadzīgi higiēnas apsvērumu dēļ vai kā primārais iepakojums nefasētai pārtikai. Viņi arī ierosina stingri ierobežot dažu veidu vienreizlietojamo iepakojumu, piemēram, viesnīcu miniatūros iepakojumus tualetes piederumiem un vakuuma iepakojumu bagāžai lidostās.

Lai novērstu nelabvēlīgu ietekmi uz veselību, Eiropas Parlamenta deputāti prasa aizliegt tā dēvēto "mūžīgo ķīmisko vielu" (per- un polifluorēto alkilvielu jeb PFAS) un bisfenola A izmantošanu iepakojumos, kas ir saskarē ar pārtiku.

Jāmudina patērētāji atkārtoti izmantot iepakojumu

EP deputāti arī vēlas precizēt prasības par iepakojumu, ko var izmantot atkārtoti vai atkārtoti uzpildīt. Piemēram, viesnīcām, restorāniem un kafejnīcām būtu jādod patērētājiem iespēja līdzņemšanai iegādāto ēdienu ievietot pašiem savā tarā.

Izlietotā iepakojuma efektīvāka savākšana un pārstrāde

Jaunajos noteikumos paredzēts, ka visam iepakojumam jābūt pārstrādājamam, ievērojot stingrus kritērijus, kas tiks noteikti sekundārajos tiesību aktos (Komisijas aktos). Ir paredzēti daži pagaidu izņēmumi, piemēram, pārtikas iepakojumam, kas izgatavots no koka un vaska.

Deputāti vēlas, lai ES dalībvalstis līdz 2029. gadam nodrošinātu atsevišķu savākšanu 90 % no iepakojumā lietotajiem materiāliem (plastmasa, koks, melnie metāli, alumīnijs, stikls, papīrs un kartons).

Citāts

Ziņotāja Frederike Rīsa (“Renew”, Beļģija) teica: "Parlaments šodien nāk klajā ar skaidru vēstījumu par to, ka mums pilnībā ir jāmaina ES iepakojuma un iepakojuma atkritumu tirgus. Šis tiesību akts ir svarīgs Eiropas konkurētspējai un inovācijai, un tas saskaņo vides aizsardzības mērķus ar rūpniecisko realitāti. Mēs prasām efektīvu atkārtotas izmantošanas un pārstrādes politiku, un, lai nodrošinātu, ka iepakojums ir drošs patērētājiem, mēs prasām aizliegumu pārtikas iepakojumā izmantot kaitīgas ķīmiskās vielas, jo īpaši PFAS".

Turpmākie soļi

Parlaments ir gatavs sākt sarunas ar valstu valdībām par likuma galīgo redakciju, tiklīdz savu nostāju būs pieņēmusi Padome.

Vispārīga informācija

Iepakojuma radītais apgrozījums 2018. gadā ES sasniedza 355 miljardus eiro. Iepakojums rada arvien vairāk atkritumu: ES kopējais atkritumu daudzums ir palielinājies no 66 miljoniem tonnu 2009. gadā līdz 84 miljoniem tonnu 2021. gadā. Katrs eiropietis 2021. gadā radīja 188,7 kg iepakojuma atkritumu, un paredzams, ka 2030. gadā bez papildu pasākumiem šis rādītājs pieaugs līdz 209 kg.

Pieņemot šo ziņojumu, Parlaments reaģē uz iedzīvotāju vēlmi veidot aprites ekonomiku, novērst atkritumu rašanos, pakāpeniski likvidēt neilgtspējīgu iepakojumu un risināt vienreizlietojamā plastmasas iepakojuma izmantošanas problēmu, kā tas ir pausts Konferences par Eiropas nākotni galīgā ziņojuma 5. priekšlikuma 1., 3., 4. un 5. punktā, 11. priekšlikuma 1. un 4. punktā un 20. priekšlikuma 3. punktā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI