DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Pieaug labības kravu apgrozījums Latvijas lielajās ostās un dzelzceļa pārvadājumos

2023. gada desmit mēnešos Latvijas lielajās ostās par 14% un dzelzceļa pārvadājumos par 32%  pieaudzis labības kravu apgrozījums, tostarp ienāk labības produktu kravas no Ukrainas.

Gada desmit mēnešos Latvijas lielajās ostās pieaug gan labības, gan arī konteineru kravu apgrozījums, kas palielinājies par 4,6% salīdzinājumā ar pērnā gada desmit mēnešiem. Arī mazajās ostās kopā par 3,6% kāpis kravu apgrozījums, kur lielāko pienesumu dod Salacgrīvas osta ar 36,4% no kopējā kravu apjoma.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada desmit mēnešiem, pret Krieviju vērsto sankciju dēļ, ostās kopējais kravu apgrozījums samazinājies par 16,9%. Galvenokārt kravu apjoma kritums vērojams ogļu un naftas produktu segmentos, kā arī beramkravu un ģenerālkravu sektorā. Arī dzelzceļa kravu apgrozījumu ietekmē ģeopolitiskā situācija, kur kopējais kravu apgrozījums samazinājies par 28,9%, jo krities gan naftas produktu, ogļu, gan minerālmēslu un rūdas kravu apjoms.  

Rīgas ostā gada desmit mēnešos pārkrautas 15,7 miljons tonnas kravu. Ostā palielinās pārkrauto labības kravu apjoms, kas pieaudzis par 26,3%.Pieaugums vērojams ar pārkrauto konteineru kravu apjomā, kas palielinājies par 7,4%. Taču salīdzinot ar pērno gadu Rīgā samazinās pārkrauto ogļu, naftas produktu, rūdas un arī kokmateriālu kravu apjoms.

Liepājas ostā šajā periodā kopējais kravu apgrozījums bija 5,9 miljoni tonnu. Ostā pieaug enerģētikas kravu – koksnes šķeldas – apgrozījums, kas palielinājies par 8,1% un arīdzan ro-ro kravu apjoms ar Vāciju, kas sastāda 1,2% pieaugumu. Tāpat kā Rīgā arī Liepājā palielinās labības kravu apgrozījums, kas pieaudzis par 15,2%. Vērojama arī pozitīva tendence cukura kravu segmentā, kur bijis pieaugums līdz pat divām reizēm vairāk kā pērn šajā laikā. Savukārt ogļu, naftas produktu, celtniecības materiālu, konteineru un beramkravu apgrozījumā ir bijis sarukums salīdzinājumā ar aizvadītā gada desmit mēnešiem.

Ventspils ostā desmit mēnešos kopskaitā apstrādātas 9,1 miljons tonnu kravas. Arī šajā ostā turpina palielināties labības kravu apgrozījums, kas pieaudzis par 14,5%, kā arī par 20,2% kāpis rūdas kravu apjoms un par 15,2 reizēm palielinājies celtniecības materiālu kravu apgrozījums. Ventspilī līdzīgi kā abās citās lielajās ostās samazinājies naftas produktu un ogļu kravu apjoms. Arī kokmateriālu un ro – ro kravu apgrozījums bijis mazāks kā 2022. gada desmit mēnešos.

Transporta un loģistikas nozarē prioritāte joprojām ir kravu piesaiste, tikšanās ar ārvalstu uzņēmējiem un potenciālajiem partneriem, lai apspriestu iespējamo sadarbību un veidotu jaunus transporta loģistikas maršrutus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI