DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

FM un LZRA paraksta sadarbības memorandu

FOTO: Publicitātes foto

Piektdien, 17. novembrī, Finanšu ministrija (FM) un Latvijas Zvērinātu revidentu asociācija (LZRA) parakstīja sadarbības memorandu. Tā mērķis ir pilnveidot revīzijas institūta potenciāla izmantošanu un uzturēt augstu revīzijas pakalpojuma kvalitāti, tādējādi veicinot ēnu ekonomikas, interešu konflikta riska, kā arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas risku tālāku mazināšanu finanšu pārskatu revīzijai pakļauto uzņēmumu segmentā.

“Zvērināti revidenti sniedz nozīmīgu atbalstu Latvijas uzņēmējiem, veicinot caurspīdīgu uzņēmējdarbības praksi un uzticību revidēto uzņēmumu sniegtajai finanšu informācijai, kas ir nozīmīgs eksporta attīstības priekšnosacījums. Ar memoranda parakstīšanu ir iezīmēts jauns savstarpējās sadarbības posms – esam vienojušies pilnveidot kopīgās sadarbības potenciāla efektīvu izmantošanu finanšu pārskatu lietotāju interešu aizsardzībai,” uzsver finanšu ministrs Arvils Ašeradens.

Memorands iezīmē abu pušu izvirzītās stratēģiskās prioritātes un apņemšanos sasniegt izvirzītos mērķus revīzijas pakalpojuma kvalitātes nodrošināšanas jomā. Memoranda īstenošanas plānā ir ietverti inovatīvi veidi, kā veicināt abu uzraudzības iestāžu izpratnes pilnveidošanu par revīzijai pakļauto uzņēmumu nozares riskiem un to samazināšanu.

“Parakstītais sadarbības memorands demonstrē abu pušu vienoto sapratni par revīzijas kvalitātes prioritāro nozīmi sabiedrības interešu aizsardzībā, zvērinātiem revidentiem veicot finanšu pārskatu revīzijas,” norāda LZRA valdes priekšsēdētāja Lolita Čapkeviča.

Ņemot vērā jaunākās pasaules tendences revīzijas kvalitātes kontroles jomā, memoranda īstenošanas plānā ir iekļauts uzdevums nepārtraukti pilnveidot un revīzijas kvalitātes uzraudzības procesā izmantot kvalitātes riska indikatorus kā universālu rīku revīzijas snieguma kontrolei un pilnveidošanai. Vienlīdz svarīga ir vienošanās par nozaru augsta revīzijas riska faktoru bibliotēkas izveidi. Tāpat memoranda īstenošanas ietvaros tiks veicināta sabiedrības informētība revīzijas jautājumos, piemēram, regulāri paplašinot lekciju ciklu, kas ir publiskots Finanšu ministrijas mājaslapā, un popularizējot to saturu.

FM un LZRA gadu gaitā ir izveidojušas ciešu un produktīvu sadarbību, kas arī turpmāk ļaus pilnveidot un paaugstināt efektivitāti gan revīzijas funkciju izpildei, gan FM īstenotajai LZRA darbības pārraudzībai. Pirms gada FM sadarbībā ar Valsts administrācijas skolu, izmantojot inovācijas darbnīcu un dizaina domāšanu kā metodi, izstrādāja vairākus priekšlikumus jeb prototipus zvērinātu revidentu pārraudzības modeļa pilnveidošanai. Viens no domnīcas darba rezultātā tapušiem risinājumiem (prototipiem) ir sadarbības memoranda starp FM un LZRA izstrāde, kas ir pirmais abu pušu kopīgās sadarbības memorands.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI