DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. novembrī, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Austrumu slimnīcas urologi attīsta priekšdziedzera vēža personalizētu ārstēšanu

FOTO: Publicitātes foto

Ik gadu Latvijā un visā pasaulē novembris tiek atzīmēts kā vīriešu veselības mēnesis, lai veicinātu izpratni par profilaktiskajiem pasākumiem un aktualizētu vīriešu veselības jautājumus. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīnikas urologi attīsta priekšdziedzera vēža diagnostiku un personalizētu pacientu ārstēšanu, turklāt vienīgie Baltijā piedāvā pacientiem fokālo terapiju ar augstas intensitātes fokusētu ultraskaņu kā vienu no efektīvām priekšdziedzera vēža ārstēšanas metodēmAustrumu slimnīcā tiek ārstēti aptuveni 50% no 1300 pacientiem, kuriem Latvijā pirmreizēji tiek diagnosticēts priekšdziedzera vēzis.

Priekšdziedzera vēzis ir viens no visbiežāk sastopamajiem vēža veidiem vīriešiem. Latvijā tas ieņem vienu no vadošajām vietām vīriešu populācijas ļaundabīgo slimību vidū. Priekšdziedzera vēzis var attīstīties pilnīgi jebkuram vīrietim, kas vecāks par 45–50 gadiem. Liela daļa slimības gadījumu tiek diagnosticēti trešajā – ceturtajā stadijā, taču pēdējos gados vērojams arī agrīnā stadijā diagnosticēto vēža gadījumu skaita pieaugums.

“Vīriešiem nav jābaidās nākt pie urologa un pārbaudīt savu veselību, īpaši tāpēc, ka Austrumu slimnīcas Uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīnikas urologi attīsta katram pacientam personalizētu diagnostiku un ārstēšanu. Ir 21. gadsimts, un arī priekšdziedzera vēža diagnostika un ārstēšana mūsu slimnīcā notiek ar modernām metodēm un tehnoloģijām, orientējoties uz katra pacienta individuālajām vajadzībām. Taču ir būtiski slimību atklāt laikus. Tāpēc vīriešu veselības mēnesī mūsu komandas vārdā atgādinu – pārbaudiet savu veselību!” aicina Uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīnikas vadītājs profesors Vilnis Lietuvietis.

Austrumu slimnīcas Uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīnikas urologi nodrošina priekšdziedzera vēža diagnostiku un notiek virzība uz personalizētu ārstēšanu. Austrumu slimnīcā pieejama trīs teslu (3T) magnētiskās rezonanses iekārta ar augstu izšķirtspēju, kas ļauj diagnosticēt ļaundabīgus audzējus agrīnā stadijā. Tas ir galvenais izmeklējums, ar kuru iespējams radioloģiski apstiprināt ļaundabīgas izmaiņas priekšdziedzerī. Tieši tādēļ magnētiskās rezonanses izmeklējumu Austrumu slimnīcā veic gandrīz visiem pacientiem, kam ir pamatotas aizdomas par priekšdziedzera vēzi.

Tāpat magnētiskās rezonanses izmeklējumu Eiropas urologu asociācijas jaunākās vadlīnijas iesaka veikt pirms priekšdziedzera biopsijas, kas apstiprina vai noliedz iespējamo saslimšanu. Šāds algoritms tiek izmantots arī pacientiem, kas ārstējas Uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīnikā. Pētījumi un ārstu novērojumi apliecina, ka šāda pieeja ļauj aptuveni pusei pacientu izvairīties no nevajadzīgas biopsijas.

Savukārt tiem pacientiem, kam ir pamatotas aizdomas par priekšdziedzera vēzi, magnētiskās rezonanses izmeklējuma laikā tiek veikta arī reālā laika ultrasonogrāfija, kas ļauj veikt tēmētu biopsiju. Pēc tēmētas biopsijas var noteikt precīzu vēža agresivitātes pakāpi, un tas ir īpaši būtiski, lai izvēlētos katram pacientam atbilstošu ārstēšanas taktiku. Pacientiem, kam biopsijas izmeklējumā tiek atklāts mazagresīvs vēzis un/vai vēža šūnas konstatētas procentuāli ļoti mazā apjomā, nav nepieciešama tūlītēja ārstēšana, bet gan piemērojama tā saucamā aktīvā novērošana, kas paredz divreiz gadā doties vizītē pie urologa, lai novērotu savu veselības stāvokli un, ja tas nepieciešams, pārskatīt tālāko ārstēšanas taktiku.  

Patlaban Austrumu slimnīcas Uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīnikas urologi ir vienīgie Baltijā, kas piedāvā pacientiem fokālo terapiju ar augstas intensitātes fokusētu ultraskaņu kā vienu no efektīvām priekšdziedzera vēža ārstēšanas metodēm. Tā ir mazinvazīva robotasistēta priekšdziedzera vēža ārstēšanas metode, kas radīta ar mērķi efektīvi ārstēt priekšdziedzera vēzi, saudzējot apkārtējos audus, tādā veidā saglabājot apkārtējās veselo audu struktūras.

Šī metode ļauj pacientam saglabāt  seksuālo funkciju un nerada vai atrisina urīna nesaturēšanas problēmas, kas savukārt ļauj pacientam atgūt un saglabāt dzīves kvalitāti. Priekšdziedzera ablācija ir piemērota un iedarbīga pacientiem, kuriem pēc staru terapijas slimība atgriežas. Staru terapiju atkārtoti var veikt tikai izņēmumu gadījumos, bet ķirurģiska ārstēšana paredz ļoti augstu komplikāciju risku. Fokālā terapija ir izcila alternatīva pacientu grupai, kuriem ir nelieli zemas vai vidējas agresivitātes audzēji.

Tāpat Austrumu slimnīca ir vienīgā vieta Latvijā, kur ārsta urologa konsultācija ir pieejama visu diennakti septiņas dienas nedēļā, t.i., vēršoties pēc palīdzības akūtā veselības stāvoklī Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā.

Austrumu slimnīcas Uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīnikā – stacionārā un dienas stacionārā – 2022. gadā ārstējās 3950 pacientu, kuriem kopskaitā veiktas 3173 operācijas. Kopējais ambulatoro ārstu konsultāciju skaits sasniedza 19 800 konsultāciju. Savukārt ar priekšdziedzera vēža diagnozi ārstējās kopskaitā 3801 pacients, un tika veikta 551 operācija.

Movember jeb vīriešu veseības mēneša pasākumu ietvaros, 2023. gada 21. un 22.novembrī, Austrumu slimnīcā  notiks vadošo Latvijas urologu  tikšanās, pieredzes un zināšanu apmaiņa, lai veicinātu izpratni par vīriešu veselības jautājumiem, mudinātu sekot savai veselībai, kā arī spriestu par uroloģiskās palīdzības kvalitātes turpmāku pilnveidošanu, sniedzot pacientiem tādas pašas ārstēšanas iespējas kā citās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Papildu informācija: https://aslimnica.lv/jaunumi/zinas/austrumu-slimnicas-urologi-attista-prieksdziedzera-veza-personalizetu-arstesanu-un-vienigie-baltija-piedava-pacientiem-fokalo-terapiju/

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI