DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Z. Kalniņa-Lukaševica ar Bundestāga viceprezidentu pārrunā Latvijas un Vācijas ekonomisko sadarbību

“Vācija ir viens no mūsu nozīmīgākajiem tirdzniecības partneriem un ārvalstu investoriem. Saskatām lielu potenciālu paplašināt sadarbību īpaši jomās ar augstu pievienoto vērtību, tostarp atjaunojamās enerģijas, digitalizācijas un aizsardzības jomā,” sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre, deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Vācijas parlamentu vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica, pirmdien, 6.novembrī, Vācijas galvaspilsētā Berlīnē tiekoties ar Vācijas Bundestāga viceprezidentu Volfgangu Kubiki (Wolfgang Kubicki).

Vācija ir trešais lielākais Latvijas tirdzniecības partneris gan importa, gan eksporta dimensijās. 2022.gadā Latvijas kopējais preču un pakalpojumu tirdzniecības apgrozījums ar Vāciju bija 4,98 miljardi eiro. Latvija ir ieinteresēta piesaistīt arī vairāk tiešās investīcijas no Vācijas, tostarp atjaunojamo energoresursu jomā.

“Latvijas mērķis ir līdz 2030.gadam kļūt par elektroenerģijas eksportētāju,” sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre.

Spriežot par Latvijas un Vācijas sadarbību izglītības jomā, parlamentārieši apsprieda iespēju vēl plašāk piedāvāt vācu valodu kā otro svešvalodu Latvijas izglītības sistēmā līdztekus franču un spāņu valodai.

Pievēršoties drošības situācijai reģionā, Z.Kalniņa-Lukaševica pateicās Vācijai par tās ieguldījumu Baltijas gaisa telpas aizsardzībā, kā arī atzīmēja mūsu valsts ieinteresētību ilgtermiņa sadarbībā aizsardzības iepirkumos.

Spriežot par Krievijas karu Ukrainā, puses vienprātīgi pauda nelokāmu atbalstu Ukrainai, kā arī akcentēja nepieciešamību saukt vainīgos pie atbildības. Saeimas priekšsēdētājas biedre uzsvēra, ka nepieciešama virzība starptautiskā tribunāla izveidē. Pārrunāta arī kompensāciju mehānisma izveide ar mērķi nodrošināt Krievijas iesaldēto līdzekļu novirzīšanu Ukrainas atjaunošanai, kā arī Zaudējumu reģistra darbība.

Vizītē piedalās arī Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Vācijas parlamentu vadītājas vietniece Jana Simanovska un grupas deputāti – Juris Viļums un Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns. Latvijas delegācija pirmdien, 6.novembrī, tikās arī ar Bundestāga Vācijas-Baltijas parlamentāro grupu. Saeimas deputātu grupa sadarbības veicināšanai ar Vācijas parlamentu vizītē Vācijā viesojas pēc 10 gadu pārtraukuma.

Z.Kalniņa-Lukaševica kopā ar delegāciju līdz 8.novembrim uzturas Berlīnē, lai kopā ar Vācijas amatpersonām pārrunātu Latvijas un Vācijas iespējas paplašināt ekonomiskās attiecības, sadarbību enerģijas ražošanas un izpētes jomā, kā arī turpmākos soļus atbalstā Ukrainai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI