DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Paredzēts aizliegt Krievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem piedalīties ceļu satiksmē Latvijā

Lai īstenotu Eiropas Savienības noteiktās sankcijas un mazinātu drošības riskus, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrdien, 31.oktobrī, galīgajam lasījumam Saeimā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Ceļu satiksmes likumā. Grozījumi paredz aizliegt Krievijas transportlīdzekļiem piedalīties ceļu satiksmē, ja tie netiks reģistrēti Latvijā noteiktajā termiņā.

Transportlīdzeklis būs jāreģistrē vai jāizved no Latvijas ne vēlāk kā līdz nākamā gada 14.februārim, paredz likumprojekts. Konstatējot Latvijā nereģistrēta Krievijas transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē pēc šī termiņa, to izņems un konfiscēs. Konfiscētos transportlīdzekļus iecerēts nodot Ukrainai, norāda likumprojekta autori.

Krievijā reģistrētu transportlīdzekli izmantot ceļu satiksmē Latvijā varēs tikai tad, ja persona Latvijas teritoriju šķērsos tranzītā. Latvijas teritoriju tranzītā iecerēts atļaut šķērsot vienu reizi, un tas būs jāizdara 24 stundu laikā. Pirms iebraukšanas Latvijā personai, izmantojot VSIA "Ceļu satiksmes drošības direkcija" (CSDD) nodrošinātos e-pakalpojumus, būs jāsniedz informācija par transportlīdzekli un tā vadītāju. Iepriekš atbildot uz deputātu jautājumiem, CSDD pārstāvis norādīja, ka direkcija jau ir izstrādājusi atbilstošu tehnisko risinājumu.

Tāpat par Latvijā nereģistrēta Krievijas transportlīdzekļa neatļautu izmantošanu ceļu satiksmē plānots piemērot naudas sodu no simt piecdesmit līdz četrsimt naudas soda vienībām.

Plānots, ka pēc noteiktā termiņa beigām Krievijā reģistrētā transportlīdzekļa izmantošana ceļu satiksmē Latvijā būs pieļaujama, ja transportlīdzeklis ir tādas personas īpašumā vai turējumā, kura bauda privilēģijas un imunitātes saskaņā ar Latvijai saistošām starptautisko tiesību normām, vai personas, kuras dodas īstermiņa braucienā, tajā skaitā tranzītā, oficiālo funkciju veikšanai vai tehniskā atbalsta nodrošināšanai Latvijas vai ārvalstu diplomātiskajai un konsulārajai pārstāvniecībai, vai starptautiskai organizācijai. Personai būs jāuzrāda minētos apstākļus apliecinoši dokumenti.

Plānots, ka likumprojekts stāsies spēkā šā gada 15.novembrī.

Lai grozījumi stātos spēkā, tos otrajā – galīgajā – lasījumā jāatbalsta arī Saeimai. Likumprojekts ir iekļauts ceturtdienas, 2.novembra, Saeimas sēdes darba kārtībā, informē komisijas priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI