DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Austrumu slimnīcas ergoterapeiti sniedz ieteikumus darba vides pielāgošanai, strādājot pie datorekrāna

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. Ergoterapeiti iesaka pievērst uzmanību savai sēdēšanas pozai, izceļ visbiežāk pieļautās kļūdas,  iekārtojot darba vai mācību vietu pie datorekrāna, kā arī sniedz vērtīgus ieteikumus – kā ergonomiski pareizi iekārtot savu darbavietu, pielāgojot mēbeles, datorekrānu un apgaismojumu savām individuālajām vajadzībām un ērtībām.

Nepareiza sēdēšanas poza bieži vien ir galvenais faktors, kas veicina sāpju sindroma attīstību. Dažādos pētījumos apraksta “atkarību no sēdēšanas”, kas veidojas cilvēkiem, kuri strādā birojā un vairākas stundas pavada ceļā, pārvietojoties ar auto. Vienlaikus tiek konstatēts, ka darba vides iekārtojums bieži vien netiek pielāgots cilvēka individuālajām vajadzībām, piemēram, auguma parametriem, kā rezultātā veidojas nepareiza sēdēšanas poza. Cilvēks gluži vienkārši nejūtas ērti un komfortabli. Pētījumos bieži vien tiek secināts, ka mūsdienās cilvēki lielāko dienas daļu pavada sēžot. Savukārt ilgstoša sēdēšana nepareizi iekārtotā darbavietā negatīvi ietekmē cilvēka muskuloskeletālo sistēmu, iekšējo orgānu un smadzeņu darbību. Tādēļ būtu svarīgi pievērst uzmanību  ergonomiskam darba vietas iekārtojumam.

Šāgada Pasaules ergoterapijas dienas sauklis ir “Kopiena vieno”. Tādēļ Austrumu slimnīcas Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti 27. oktobrī veiks darba vides izvērtējumu saviem darba kolēģiem un sniegs ieteikumus darba vietas pielāgošanai vai uzlabošanai. Ergoterapeiti dosies uz stacionāra “Gaiļezers” Uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīniku un Klīniskās diagnostikas centru, kā arī  stacionāra “Biķernieki” Gerontoloģijas centru. Tāpat Rehabilitācijas klīnikas speciālisti neliegs padomu arī citu Austrumu slimnīcas stacionāru nodaļu darba vides novērtējumam.

Aslimnīcas video:

https://www.youtube.com/shorts/-YZsA9afqso

  • Kā pareizi noregulēt krēsla atzveltnes novietojumu:

https://www.youtube.com/shorts/Z7ROXKLqvTA

Izziņas materiāls par pareizu sēdēšanas pozu: https://ergoterapija.lv/tipiskakas-kludas-sedesanas-poza-pie-datora-kas-noved-pie-muguras-un-citam-sapem)

Papildu informācija: https://aslimnica.lv/jaunumi/zinas/atzimejot-pasaules-ergoterapijas-dienu-austrumu-slimnicas-ergoterapeiti-sniedz-ieteikumus-darba-vides-pielagosanai-stradajot-pie-datorekrana/

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI