DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Ekonomikas ministrs: Latvijas ekonomiskā attīstība nebeidzas pie Rīgas robežas

“Valmiera ir pierādījums, ka Latvijas ekonomiskā attīstība nebeidzas pie Rīgas robežas - aktīvs pašvaldības, iedzīvotāju un uzņēmēju darbs spējis nodrošināt visa reģiona izaugsmi. Iepazīstoties ar uzņēmējdarbībai aktuāliem jautājumiem, tiekoties ar pašvaldības pārstāvjiem un uzņēmējiem Valmierā, guvu pārliecību, ka sadarbība un drosme lēmumu pieņemšanā var nest rezultātus, kas dod labumu un impulsu turpmākai attīstībai ne tikai reģionā, bet arī valstī kopumā,” uzsver ekonomikas ministrs Viktors Valainis pirmās reģionālās vizītes noslēgumā.

Tikšanās laikā ar Valmieras domes pārstāvjiem tika pārrunāti šā brīža aktuālākie uzņēmējdarbības veicināšanas jautājumi reģionā - publiskās infrastruktūras attīstība, investīciju piesaiste, atbalsta instrumentu efektivitāte, kā arī īres māju būvniecība un mājokļu fonda ilgtermiņa attīstība. Valmieras pašvaldības pārstāvji norādīja uz milzu neskaidrībām ES fondu programmās, kur vispārpieņemti un valstī saprotami nosacījumi ir mainījušies, faktiski iesaldējot jebkādas investīcijas, kā rezultātā pašvaldība ir atteikusies no dalības fondu programmās vairāk kā 20 miljonu eiro apmērā. Pašvaldībai ir kritiski svarīgi beidzot sākt būvēt iedzīvotājiem pieejamus īres mājokļus, lai varētu nodrošināt tālāku reģiona un pilsētas izaugsmi.

Sarunas laikā ministrs norādīja, ka valsts pusei ir jāuzņemas būtiska daļa atbildības par radušos situāciju, kurā iesaistījusies “Eiropas prokuratūra” un skārusi vairākas pašvaldības, kuras savās teritorijās attīstījušas uzņēmējiem vitāli nepieciešamo infrastruktūru. “Uzskatu par nepieņemamu pieļaut situāciju, kad pašvaldības baidās īstenot ES līdzfinansētus projektus. Valstij steidzami jāveic iepriekš pieļauto kļūdu labojumi, nodrošinot ES normatīviem aktiem atbilstošas procedūras un šis process nedrīkst kavēt nepārtrauktu investīciju pieplūdi reģioniem. Mums ir jāatjauno investoru uzticība valstij kā drošam sadarbības partnerim - šis ir signāls, kuru gaida gan pašvaldību vadītāji, gan arī investori,” uzsver ministrs.

Apmeklējot vairākus uzņēmumus un tiekoties ar novada uzņēmējiem, secināts, ka arī birokrātijas mazināšanas un lēmumu pieņemšanas ātrums valsts pusē ir jāuzlabo, īpaši domājot par darbaspēka piesaisti un banku sektoru. Valmieras uzņēmēji uzsvēra, ka reģionā aktuālākie uzņēmējdarbības izaicinājumi ir darbaroku trūkums, kā arī jauni eksporta tirgi, jo ES valstu tirgos pieprasījums ir krities. Ministrs uzsvēra, ka “ir jāpieņem pārdomāti, bet ilgstoši atlikti lēmumi, kas skar darbaspēka piesaisti no ārvalstīm, jo reģionos ar attīstītu rūpniecisko ražošanu ir sasniegts kritisks darba roku trūkums, lai uzņēmumi varētu kāpināt produktivitāti un konkurēt ārējos tirgos.”

Vizītes ietvaros ministrs apmeklēja un iepazinās ar vienu no vadošajiem stikla šķiedras ražotājiem Eiropā AS “Valmieras stikla šķiedra”, kokrūpniecības un mežsaimniecības nozares uzņēmumu SIA "BONO", kā arī Valmieras industriālas parka - Rūpniecības un eksporta parka darbību un attīstības plāniem.

Līdz ar ekonomikas ministru Valmieru apmeklēja arī Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras vadošās amatpersonas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI