DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tava drošība

Turpinās informatīvā kampaņa “Neļauj sevi izmantot!”

18. oktobrī Eiropas Savienībā atzīmē dienu pret cilvēku tirdzniecību. Ārlietu ministrija turpina pagājušā gadā aizsākto informatīvo kampaņu “Neļauj sevi izmantot!” jeb “Darbs ārzemēs. Kritiski izvērtē vilinošus piedāvājumus”.

Latvijas vēstniecības ārvalstīs un Ārlietu ministrijas Konsulārais departaments regulāri saņem lūgumus palīdzēt tiem Latvijas valstspiederīgajiem, kas ar nodarbinātības mērķi devušies uz ārzemēm. Latvijas valstspiederīgie vēlas atgriezties mājās, jo  darba devējs nav samaksājis solīto algu, neparaksta darba līgumu, atsaka dzīvesvietu, atņem dokumentus, liedz saziņu ar tuviniekiem u.tml. Katru gadu tiek konstatēti arī gadījumi, kad personas ārzemēs tikušas pakļautas cilvēku tirdzniecībai.

Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas apkopoto informāciju 2022. gadā kopā identificēti septiņi Latvijas valstspiederīgie, kuri ārzemēs tika pakļauti cilvēku tirdzniecībai – darbaspēka ekspluatācijai, seksuālai ekspluatācijai, vai arī piespiesti veikt noziedzīgus nodarījumus. Turklāt realitātē šādu gadījumu visticamāk ir krietni vairāk. Visbiežāk personām tiek piedāvāta labāka dzīve un viegla peļņa. Lēmums ir jāpieņem ātri, bet sniegtā informācija ir nepietiekama, lai kritiski izvērtētu darba piedāvājumu.

Kampaņas informatīvie materiāli – ar vēstījumiem par darbaspēka ekspluatāciju un informāciju par iespējām vērsties pēc palīdzības – tiks izplatīti tīmekļa vietnēs un sociālajos tīklos visā Latvijā ar Nodarbinātības valsts aģentūras un Latvijas Pašvaldību savienības atbalstu. Sadarbībā ar Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi, AS “Rīgas starptautiskā autoosta”, AS “Pasažieru vilciens” un Media Port Riga informatīvais video tiks demonstrēts uz ekrāniem autoostā un tālāku maršrutu vilcienos, kā arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes 29 nodaļu klientu apkalpošanas un  lidostas “Rīga” telpās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI