DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Klimata skepticisms apdraud ilgtspējīgas dzīves iespējas mūsu reģionā

Latvijā pēdējos gados arvien vairāk pieaug klimata skepticisms – gan sabiedrībā, gan arī varas pārstāvju aprindās. Paralēli ar vispārējo dezinformācijas pastiprināšanos sabiedrības informatīvajā telpā, tas rada draudus, ka Latvijas sabiedrība ignorēs klimata pārmaiņu norises un arvien mazāk vēlēsies mainīt savu uzvedību. Tāpat rodas bažas par to, vai valdības pārstāvji, pieņemot lēmumus attiecībā uz klimata pārmaiņām balstīsies zinātnē un ieviesīs tādas likumdošanas normas, kas nodrošinās ilgtspējīgu nākotni. Tāpēc Latvijas Dabas fonds kampaņā “GAME ON: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt” aicinās Latvijas iedzīvotājus skaidri apzināties klimata pārmaiņu radītos izaicinājumus, balstīties zinātnē, tos izvērtējot un atbalstīt virzību uz klimata neitrālu dzīvesveidu, uzņēmējdarbību un politiku.

Projekta “GAME ON: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt” veiktajā pētījumā, kas aptver 8 Eiropas valstis un salīdzina 2021. un 2023. gadā iegūtos datus, redzams, ka Latvijā šobrīd tikai 16% iedzīvotāju uzskata, ka klimata pārmaiņas ir nopietnākā problēma, ar ko šobrīd saskaras cilvēce, turklāt šis skaits pēdējo divu gadu laikā ir samazinājies (2021. gadā tie bija 24%). Klimata pārmaiņas arī zaudē nozīmīgumu jauniešu vidū (18-35 gadus vecie respondenti) – ja 2021. gadā ceturtā daļa šīs grupas uzskatīja klimata pārmaiņas par būtisku problēmu, tad tagad tie ir 18%. Tāpat Latvijā samazinājies to cilvēku skaits, kas piekrīt apgalvojumam, ka klimata pārmaiņas ir reāla un globāla problēma – ja pirms diviem gadiem tie bija 60%, tad tagad 36%. Viena trešā daļa Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka klimata pārmaiņas viņus neietekmēs – šis rādītājs aptaujātajās valstīs ir vidēji 19%. Tāpat Latvijā pieaudzis to cilvēku skaits, kas uzskata, ka klimata pārmaiņas ir dabiska parādība, kuru nav ietekmējis cilvēks – tā norādījuši 57% respondentu.

“Pieaugošais klimata skepticisms Latvijā ir skaidrojams vairākos veidos. Ukrainas kara ietekme lika cilvēkiem mainīt prioritātes, tāpat Latvijā klimata pārmaiņu ietekmes ir samērā pakāpeniskas un ne tik acīmredzamas. Tomēr vērojama arī arvien lielāka dezinformācijas un populisma ietekme, kā arī klimata pārmaiņu noliegšana lēmumu pieņēmēju aprindās, ko mēs saredzam kā īpaši bīstamu tendenci. Realitātē arī Latvijā klimata pārmaiņu izpausmes ir vērojamas jau šobrīd un tās tikai vēl pastiprināsies. Mēs vēlamies atgādināt – klimata pārmaiņas nav ticības jautājums. Tās ir zinātniski pierādīts fakts,” saka Baiba Vitajevska-Baltvilka, Latvijas Dabas fonda vides politikas eksperte.

Kampaņas “GAME ON: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt” laikā līdz oktobra beigām Latvijas Dabas fonds atgādinās par klimata pārmaiņu zinātnisko pamatojumu, to ietekmi uz dažādām cilvēku darbības jomām, izglītos par klimata skepticisma sekām, kā arī aktualizēs klimata krīzes jautājumu caur mākslas prizmu.

LDF ir pārliecināts, ka kultūrai un mākslai ir liels potenciāls klimata jautājumu izgaismošanā. Tāpēc par nozīmīgu kampaņas elementu kļūs scenogrāfes Ievas Stalšenes un mākslinieku apvienības “+K+M+B” (Kristians Brekte, Modris Svilāns, Māris Butlers) audiovizuālā performance. Tās pamatā ir mākslinieku radošās pārdomas par to, kā klimata pārmaiņu ietekmē tuvāko desmitgažu laikā mainīsies Latvijas nacionālā lepnuma - Dziesmu un deju svētku - tradīcija un norise.

“Iepazīstoties ar datos balstītām prognozēm par klimata pārmaiņu sekām, mēs ar kolēģiem izvēlējāmies aktualizēt klimata krīzes jautājumu tieši caur latviešu tradicionālo kultūru, kas vienmēr ir balstījusies uz cilvēka un dabas harmonisku līdzās pastāvēšanu un mijiedarbību, darbībām, kur dabas parādības un cilvēks iet roku rokā. Dziesmu un deju svētki ir šo tradīciju un principu kulminācija arī mūsdienās, tāpēc savu performanci izvēlējāmies balstīt uz to. Esam pārliecināti, ka visiem, kam rūp Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšana, vispirms jārūpējas par dabas saglabāšanu,” stāsta māksliniece Ieva Stalšene.

Projekts “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” ir iniciatīva, kuru ir veidojuši 10 partneri 8 Eiropas valstīs. Latvijas Dabas fonda sabiedrotais šajā iniciatīvā ir Latvijas Mākslas akadēmija. Projektu līdzfinansē ES DEAR (Development Education and Awareness Raising) programma.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI