DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Pilsoniskā aktivitāte ar kolektīvajiem iesniegumiem šogad īpaši liela ir pašvaldībās

Līdz oktobra pirmās nedēļas beigām caur platformu ManaBalss.lv šogad pašvaldībās ir iesniegti 23 kolektīvie iesniegumi. Tas ir būtisks pieaugums, salīdzinot ar 14 kolektīvajiem iesniegumiem pašvaldībām pērn.

Šāda pilsoniskās aktivitātes “uzrāviena” iemesls organizācijas ManaBalss vērtējumā lielā mērā ir jaunais Pašvaldību likums, kurā cita starpā beidzot ir atrunāti kolektīvie iesniegumi arī pašvaldībām.

Jau vairākus iepriekšējos gadus organizācija ManaBalss ir ļāvusi publicēt pašvaldībām adresētās pilsoņu iniciatīvas. Arī tāpēc, lai likumdevējiem norādītu uz sabiedrības pieprasījumu šai jomā un veiktu pilsonisko lobiju par plašāku un pilnvērtīgāku pilsonisko līdzdalību. Līdz ar labvēlīgu politisko situāciju – nepieciešamību stiprināt pilsonisko līdzdalību pēc 2021. gada administratīvi teritoriālās reformas – tika izstrādāts un pieņemts Pašvaldību likums, 56. un 57. paredzot arī kolektīvo iesniegumu tiesības un to prioritāras izskatīšanas kārtību.

Kā redzams tabulā, arī iepriekšējos gados kolektīvie iesniegumi pašvaldībām ir bijuši ar savu ietekmi un sekmējuši pārmaiņu panākšanu. Pa retam šīs pārmaiņas bija tiešs pilsoņu iniciatīvu iznākums, tomēr pārsvarā – netiešs, un galvenais panāktās pārmaiņas stimuls nāca no citurienes.

Gads

Pašvaldībās iesniegtās iniciatīvas

Saeimā iesniegtās iniciatīvas

Pašvaldībās īstenotās iniciatīvas

Saeimā īstenotās iniciatīvas

2018

1

6

1

8

2019

8

14

1

3

2020

15

18

5

7

2021

21

34

2

13

2022

14

23

2

10

2023*

23

29

6

5

* Līdz 6. oktobrim

Piemēram, iniciatīvas un tajā balstīta kolektīvā iesnieguma prasību nepieļaut smagās ražošanas objektu izvietošanu Ķekavas novada Rāmavas, Valdlauču un Katlakalna ciemos pašvaldība noraidīja, tomēr tā tika īstenota līdz ar VARAM apturēto Ķekavas novada teritorijas plānojumu. Ministrijas uzmanību šim jautājumam pievērsa attiecīgās iniciatīvas autori.

Savukārt prasība Rīgas domei atteikties no “Rīgas satiksmes” stāvvietu mēneša abonementu iegādes un pārtraukt domes deputātiem izsniegt stāvvietu atļaujas pie Rīgas domes tika īstenota vien pēc VARAM ministra Jura Pūces demisijas un skandāla par stāvvietu piešķiršanas necaurspīdīgu praksi. Tālaika Rīgas mērs gan komentēja: "Tas, ka relatīvi ātrā laikā 3500 iedzīvotāju parakstījās par bezmaksas stāvvietu sistēmas atcelšanu, bija viens no iemesliem, kas veicināja vienošanos par to, ka nepieciešams rast alternatīvus veidus, kā nodrošināt likumā paredzētās deputātu mobilitātes iespējas." Tomēr objektīvi – attiecīgajai iniciatīvai 2020. gadā vēl nebija sevišķa juridiskā spēka.

Tā īsti par pilsoņu iniciatīvu un tajās balstīto kolektīvo iesniegumu reālu ietekmi uz pašvaldību lēmumiem mēs varam runāt vien kopš šā gada sākuma un jaunā Pašvaldību likuma stāšanās spēkā. Līdz šim pašvaldībās 23 iesniegtas un sešas īstenotas iniciatīvas organizācijas ManaBalss vērtējumā ir ievērojams rādītājs gan pilsoniskajai aktivitātei, gan pašvaldību atsaucībai un sapratnei par šo jauno līdzdalības mehānismu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI