DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. septembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

TM iesniedz grozījumus Krimināllikumā robežas stiprināšanai

Ceturtdien, 21. septembrī, Saeima izskatīs Tieslietu ministrijas sagatavoto alternatīvo likumprojektu "Grozījumi Krimināllikumā",  kas paredz stiprināt valsts robežas aizsardzību. Grozījumi aicina palielināt kriminālsodu personām, kas iesaistās nelikumīgās darbībās, palīdzot valsts robežu nelikumīgi šķērsojošām personām gan uzturēties Latvijas Republikā, gan pārvietoties valsts teritorijā. Izmaiņas ierobežotu migrantu nelegālu iekļūšanu Latvijā un stiprinātu sabiedrības un valsts drošību.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere norāda: “2023. gada pirmajā pusē būtiski ir pieaudzis to konstatēto noziedzīgo nodarījumu skaits, kas saistīts ar nelegālu robežas šķērsošanu un tās organizēšanu. Ar likumprojekta palīdzību vēlos pateikt, ka jebkura veida sadarbība ar Krievijas un Baltkrievijas režīmiem nelegālā migrantu pārvietošanā gan pāri robežai, gan valsts iekšienē apdraud Latvijas sabiedrības un valsts drošību un no likumiskā viedokļa netiks tolerēta. Izmaiņas paredz noteikt Krimināllikumā bargākus sodus, tādejādi atturot personas iesaistīties nelegālās migrācijas atbalstīšanā un organizēšanā”.

Likumprojekts paredz palielināt brīvības atņemšanas sodu apmērus un izslēgt brīvības saņemšanai alternatīvo sodu – sabiedriskais darbs, jo šis soda veids ir nepietiekams, lai atturētu personas no noziedzīga nodarījuma izdarīšanas, kas vērsts pret valsts robežas un teritoriālo drošību.  Tāpat likumprojekts paredz izslēgt īslaicīgu brīvības atņemšanas sodu. Grozījumi īpaši pastiprinās kriminālatbildību par personas nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai, ja tas izdarīts izsludinātās pastiprinātas robežapsardzības sistēmas darbības režīma laikā, neatkarīgi no vietas, kur tās izdarītas Latvijas teritorijā.

Alternatīvais likumprojekts tiek virzīts steidzamības kārtībā, ņemot vērā, ka Baltkrievijas organizētais hibrīduzbrukums pārpludina tās Eiropas Savienības (ES) kaimiņvalstis ar migrantu straumēm un mākslīgi rada migrācijas krīzi uz starpvalstu robežām. Hibrīduzbrukums joprojām turpinās, Baltkrievijā joprojām atrodas ievērojams migrantu skaits, kas vēlas nokļūt ES, nelikumīgi šķērsojot arī Latvijas Republikas — Baltkrievijas Republikas valsts robežu. Lielais valsts robežu šķērsot gribētāju skaits rada vilinošus apstākļus arī tiem, kas vēlas organizēt vai īstenot nelegālo imigrantu pārvietošanu ES iekšienē, proti, nodrošināt šo personu neatļautu uzturēšanos Latvijas Republikā vai citā ES dalībvalstī.

Ar izstrādāto likumprojektu un plānotājām izmaiņām kriminālatbildības pastiprināšanā aicinām iepazīties Saeimas tīmekļa vietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI