DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. septembrī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Rīgā tiekas Baltijas valstu un Ziemeļvalstu drošības politikas direktori

FOTO: Laura Celmiņa, Ārlietu ministrija

2023. gada 14. septembrī Ārlietu ministrijā norisinājās Baltijas valstu un Ziemeļvalstu (Nordic-Baltic Eight, NB8) drošības politikas departamentu direktoru sanāksme, kurā tika pārrunāti aktuālie reģionālās drošības, NATO un ES jautājumi.

Ārlietu ministrijas Drošības politikas departamenta direktors Raimonds Oškalns sarunā uzsvēra: “Baltijas valstis un Ziemeļvalstis vieno ne tikai ģeogrāfija un vērtības, bet arī kopēja izpratne par aktuālajiem drošības izaicinājumiem. Somijas, kā arī gaidāmā Zviedrijas pievienošanās NATO dod iespēju ievērojami paplašināt Baltijas valstu un Ziemeļvalstu aizsardzības sadarbības potenciālu.”

Sanāksmē īpaša uzmanība tika pievērsta sadarbībai NATO, gatavojoties nākamvasar gaidāmajam samitam Vašingtonā, kā arī ES pieaugošajai lomai drošības jomā.

Tāpat tika pārrunāta nepieciešamība stiprināt atbalstu Ukrainai ilgtermiņā. Baltijas valstis un Ziemeļvalstis ir aktīvākās Ukrainas atbalstītājas, sniedzot neatsveramu ieguldījumu Ukrainas bruņoto spēku spēju stiprināšanā. NB8 valstis ir pievienojušās G7 valstu kopīgajai deklarācijai par ilgtermiņa atbalstu Ukrainai, apņemoties nodrošināt tai ilglaicīgu politisku, militāru, ekonomisku un finansiālu atbalstu.

Informācijai

NB8 sadarbības formātā ietilpst Dānija, Igaunija, Islande, Latvija, Lietuva, Norvēģija, Somija un Zviedrija. Latvija šī gada janvārī pārņēma NB8 formāta koordināciju. Latvijas prioritātes NB8 koordinācijas darbībā ir noteikumos balstītas starptautiskās kārtības stiprināšana, kā arī militārās drošības, atturēšanas un noturības stiprināšana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI