DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. augustā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Valdībā skata SIA “Rīgas satiksme” fiskālo ietekmi uz vispārējās valdības budžeta bilanci 2024. un 2025. gadā

FOTO: Ieva Makare, LETA

Otrdien, 15. augustā, Ministru kabineta sēdē tika apstiprināts informatīvais ziņojums par Rīgas valstspilsētas pašvaldības kontrolētās kapitālsabiedrības SIA “Rīgas satiksme” radīto negatīvo fiskālo ietekmi uz vispārējās valdības budžeta bilanci 2024. un 2025. gadā.

Saskaņā ar likuma “Par valsts budžetu 2023. gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025. gadam” 20. pantu vispārējās valdības sektorā iekļautās pašvaldību kapitālsabiedrības negatīvā ietekme uz vispārējās valdības   budžeta   bilanci 2024.  un  2025. gadā  drīkst  pārsniegt  5 000 000 eiro tad, ja ir saņemta Ministru kabineta piekrišana. Šāda nosacījuma mērķis ir izvērtēt pārsnieguma nepieciešamību un būtiskumu kontekstā ar citiem valsts budžeta prioritārajiem pasākumiem, jo komercsabiedrības negatīvā ietekme uz vispārējās valdības budžeta bilanci tieši ietekmē fiskālās telpas apjomu.

Informatīvajā ziņojumā konstatēts, ka SIA “Rīgas satiksme” negatīvā ietekme uz vispārējās valdības budžeta bilanci ir -21,7 miljoni eiro 2024. gadā un -22,8 miljoni eiro 2025. gadā un tā abos gados vairāk nekā četras reizes pārsniedz ar likumu noteikto 5 miljonu eiro robežu.

Saskaņā ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības sniegto informāciju pārsniegums ir radies pamatā no tā, ka laika periodā no likuma “Par valsts budžetu 2023. gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025. gadam” stāšanās spēkā līdz 2023. gada jūlijam SIA “Rīgas satiksme” ir sagatavojusi jaunu investīciju plānu, paredzot jaunus investīciju projektus un paplašinot esošos. Investīciju apjoms 2024. gadā ir pieaudzis par 53%, bet plānotie ieņēmumi ir pieauguši tikai par 9%.

Finanšu ministrija konstatē, ka pārsniegums ir radies nevis ārēju iepriekš neparedzētu apstākļu rezultātā, bet gan investīciju plāna paplašināšanas rezultātā. Rīgas valstspilsētas pašvaldības sniegtā informācija nav bijusi pietiekama, lai konstatētu, ka plānotie investīciju pasākumi būtu vērtējami ar augstāku prioritāti nekā nozaru ministriju iesniegtie prioritārie pasākumi.

Ministru kabinets, pamatojoties uz Finanšu ministrijas ierosinājumu, apstiprināja, ka Rīgas valstpilsētas pašvaldībai jāpārskata investīciju plāns vai ieņēmumu apjoms ar mērķi mazināt SIA “Rīgas satiksme”  negatīvo ietekmi uz vispārējās valdības budžeta bilanci. Ja pārskatīšanas rezultātā negatīvā ietekme joprojām pārsniegs minēto robežu, Rīgas valstspilsētas pašvaldība ar attiecīgu pamatojumu var atkārtoti lūgt Ministru kabinetu dot piekrišanu pārsniegumam.

Informatīvais ziņojums skatāms Tiesību aktu projektu portālā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI