DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. martā, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Valdība atbalsta nodrošinājuma aģenta institūta ieviešanu

Otrdien, 5. martā, Ministru kabinets pieņēma Finanšu ministrijas iesniegto likumprojektu paketi, ar kuru paredzēts ieviest nodrošinājuma aģenta institūtu uzņēmumu obligācijām un kredītiestāžu sindicētajiem kredītiem. Likumprojektu paketē ietilpst trīs likumprojekti, kuru mērķis ir atvieglot administratīvo slogu kreditoriem (aizdevējiem un ieguldītājiem), slēdzot darījumus, kuros paredzēta nodrošinājuma nodibināšana. Ar izmaiņām tiks radīts tiesiskais ietvars nodrošinājuma nodibināšanai uz citas personas – nodrošinājuma aģenta – vārda.

Atbilstoši spēkā esošajam Civillikuma un Komercķīlas likuma regulējumam par ķīlas ņēmēju var būt tikai tā persona, kuras prasījumu nodrošina ķīla. Tādējādi par ķīlas ņēmēju var būt tikai pats kreditors. Finanšu jomā samērā bieži tiek slēgti darījumi, kuros ir vairāki kreditori, piemēram, sindicēto aizdevumu gadījumā, kad vienam parādniekam aizdevuma sniegšanai ir apvienojušies daudzi aizdevēji, un nodrošināto obligāciju emisijas gadījumā, kad obligācijas, kuras tiek izplatītas ieguldītājiem, ir papildus nodrošinātas ar aktīviem, riska darījumiem (prasījuma tiesībām) vai galvojumu. Līdz ar to pašlaik spēkā esošais privāttiesību normatīvais regulējums finanšu jomā kavēja kreditoru iespējas pilnvērtīgi izlietot tiesības uz ķīlu vai citu nodrošinājumu apstākļos, kad notiek bieža kreditoru maiņa sakarā ar cesiju vai nepieciešama ātra un kopīgi saskaņota visu kreditoru rīcība.

Praksē līdz šim nodrošinājuma aģenta iecelšana Latvijā visbiežāk tika veikta, izmantojot līdzīgus tiesību institūtus, tostarp Civillikuma regulējumu par pilnvarojumu vai par solidāru saistību nodibināšanu. Tāpat plaši izplatīta prakse bija līdzējiem atsevišķi vienoties piemērot ārvalsts likumu, saskaņā ar kuru ir atļauts nodibināt līgumiskā ceļā paralēlo parādu uz trešās personas – nodrošinājuma aģenta – vārda. Speciāls normatīvais regulējums attiecībā uz nodrošinājuma aģenta funkciju īstenošanu Latvijā līdz šim bija iekļauts tikai Kolektīvās finansēšanas pakalpojumu likumā. Tādējādi ar likumprojektu paketes pieņemšanu Saeimā turpmāk arī sindicēto aizdevumu aizdevējiem un nodrošināto obligāciju ieguldītājiem, līdzīgi, kā tas pašlaik ir kolektīvās finansēšanas platformu ieguldītājiem, būs iespējams līgumiskā ceļā iecelt nodrošinājuma aģentu pēc Latvijas piemērojamā likuma.

Paredzams, ka likumprojektu pieņemšana veicinās finansējuma pieejamību, izmantojot finanšu instrumentus, attiecībā uz kuriem tiek sniegts nodrošinājums. Tāpat likumprojektu pieņemšana nodrošinās tiesisko attiecību noteiktību un stabilitāti, kā arī kopumā ļaus efektīvāk īstenot kreditoru tiesību un interešu aizsardzību.

Likumprojekti skatāmi Tiesību aktu projektu portālā:

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI