DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. jūlijā, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Rīgas Austrumu slimnīcas hepatologi un infektologi aicina ikvienu veikt C hepatīta testu

Pasaules Hepatīta dienā, kura tiks atzīmēta piektdien, 28. jūlijā, Latvijas Infektologu, hepatologu un HIV/AIDS speciālistu asociācija (LIHHASA) un tajā apvienotie ārsti komunikācijā ar sabiedrību aktīvi aicina testēties visus, kas to vēl nekad nav darījuši.

“Latvijā C hepatīta saslimstības rādītāji ir vieni no visaugstākajiem Eiropas Savienībā” – saka Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Ambulatoro pakalpojumu vadītāja Inga Ažiņa.

“Potenciāli jebkurš cilvēks, kurš nav testējies, var būt inficēts. Jāņem vērā, ka, neatkarīgi no dzīvesveida, C hepatīts var izplatīties, piemēram, veicot manikīru, citas kosmētiskas procedūras, tetovējot, seksuālā ceļā un diemžēl dažreiz ir iespēja inficēties arī medicīnisku manipulāciju laikā. Kaut arī visās kosmētiskajās vai medicīnas procedūrās tiek uzlaboti standarti un aprūpes kvalitāte, nekas realitātē nav absolūts vai ideāls,” brīdina Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra “Latvijas Infektoloģijas centrs” Aknu slimību nodaļas vadītāja un LIHHASA viceprezidente, asoc. prof. Ieva Tolmane

Viņa uzskata, ka arī Latvijai būtu visas iespējas izpildīt Pasaules Veselības organizācijas nosprausto mērķi – līdz 2030. gadam izskaust C hepatītu kā nopietnu draudu iedzīvotāju veselībai. Lai sasniegtu PVO nosprausto mērķi, Latvijā ik gadu būtu jāārstē vismaz 3000 pacientu. Šī gada 27. jūnijā valdība apstiprināja rīcības plānu HIV infekcijas, seksuālās transmisijas infekciju, tuberkulozes, B un C hepatīta izplatības ierobežošanai 2023. – 2027. gadam, tam paredzot arī finansējumu.

Vadošie infektologi un hepatologi, kā arī citi speciālisti, Pasaules Hepatīta dienā - gan medijos, gan sociālajos tīklos, gan arī ārstu konsultācijās atgādinās plašākai sabiedrībai par nepieciešamību veikt testu un pārbaudīt, vai cilvēks nav inficējies ar C hepatītu, uzsverot, ka testu būtu nepieciešams veikt katram, kurš vēl ne reizi dzīvē nav pārbaudījies uz C hepatītu un neatkarīgi no tā, vai cilvēks ir, vai nav kādā riska grupā.

Ir jāveicina visas sabiedrības interese par skrīningu, katram iedzīvotājam pārbaudoties vismaz reizi mūžā, skaidro asoc. profesore Ieva Tolmane, uzsverot, ka pret C hepatīta vīrusu neeksistē vakcīnas, to grūti pamanīt, jo nekas nesāp, bet neārstēta C hepatīta izraisīta aknu ciroze jau ir neatgriezeniska problēma. Hepatoloģe uzsver, ka mūsdienās 95% gadījumu C hepatītu ir iespējams pilnībā izārstēt, jau vairākus gadus pacientiem Latvijā ir pieejama efektīva terapija, kuru apmaksā valsts, taču ārstēt iespējams tikai tos pacientus, kuri zina savu diagnozi.

Pasaules Hepatīta dienu 28. jūlijā noteica Pasaules Veselības organizācija 2010. gadā. Katru gadu šai dienai ir savs sauklis, un šogad tas ir “We’re not waiting!” jeb “Mēs negaidām!”. Arī Latvijā mēs negaidām – mēs testējamies, piedalāmies skrīningā, mēs ārstējamies, aicinām pārbaudīties citus, jo mēs negaidām.

Kur var pārbaudīties uz C hepatītu?

  1. Nododot asinis kā donoram – visi donori tiek testēti uz B un C hepatītu un HIV infekciju
  2. HIV profilakses punktos – anonīmi un bez maksas visā Latvijā (www.spkc.gov.lv)
  3. Pie ģimenes ārsta
  4. Par maksu jebkurā laboratorijā, nododot anti-HCV

Plašāka informācija par C hepatītu www.infekcija.lv

Izziņai. Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (turpmāk – slimnīca) ir lielākā ārstniecības iestāde valstī. Tās sastāvā ir pieci stacionāri – “Gaiļezers”, “Latvijas Onkoloģijas centrs”, “Latvijas Infektoloģijas centrs”, “Tuberkulozes un plaušu slimību centrs” un “Biķernieki”, kā arī Patoloģijas centrs. Lielāko daļu no slimnīcas sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem sastāda valsts apmaksāti veselības aprūpes pakalpojumi, to īpatsvars ir 96% un tas ietver stacionāros, ambulatoros un laboratorijas pakalpojumus. 2022. gadā slimnīcas stacionāros ārstējās nepilni 60 000  pacientu, bet ambulatoros ārstniecības pakalpojumus izmantoja  vairāk nekā 700 000 pacientu. Būtisks fakts: Austrumu slimnīcā ārstējas aptuveni 85% no visiem onkoloģiskajiem pacientiem Latvijā. No kopējā slimnīcas pacientu skaita onkoloģisko pacientu īpatsvars ir tuvu 30%. Tāpat slimnīca ir trešais lielākais darba devējs valstī – te strādā nedaudz vairāk par 5 000 darbinieku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI