DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. jūlijā, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Aprit gads kopš Latvija uzņem Ukrainas karā smagi cietušos karavīrus, to skaits pārsniedz simtu

Šodien, 20. jūlijā, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā jau piekto reizi ar labdarības projekta M-Help.com organizēto palīdzības autobusu tika atgādāti 20 Ukrainas karā smagi cietušie.

Plānots, ka Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas specializētajās klīnikās ārstēsies četri ļoti smagus kara ievainojumus guvušie kareivji. Viņiem tiks veiktas vairākas sarežģītas un secīgas ķirurģiskas un/vai mikroķirurģiskas operācijas, kā arī visu ārstēšanās laiku ar pacientiem strādās Rehabilitācijas klīnikas fizioterapeiti, ergoterapeiti un rehabitologi, lai sekmētu ātrāku atlabšanu pēc smagām operācijām. Lai novērstu un mazinātu kropļojošo kara ievainojumu sekas, lielāko daļu no šiem pacientiem – pārvedīs ilgstošai rehabilitācijai uz Nacionālo rehabilitācijas centru “Vaivari”. Plānots arī, ka daži pacienti saņems mērķētu psihologu un psihoterapeitu palīdzību Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā un vēlāk arī Sociālās integrācijas valsts aģentūras rehabilitācijas centrā.

Normunds Staņēvičs, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs: “Vēlamies akcentēt, ka Ukrainas karā cietušo nogādāšana Latvijā ir ļoti komplicēta un, lai to realizētu, ir nepieciešama izcila sadarbība starp dažādām institūcijām.”

Profesors Haralds Plaudis, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes loceklis: “Ukrainas karā cietušo nogādāšana Latvijā, ārstēšana, rehabilitācija un sociālā atbalsta sniegšana ir kopdarbs, kuru nodrošina Veselības ministrija, Ukrainas kompetentās institūcijas un ārstniecības iestādes, Latvijas ārstniecības iestādes, Labklājības ministrija, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, Rīgas valstspilsētas pašvaldība, kā arī Latvijas uzņēmums, kas darbojas Ukrainā, organizē medicīniskās palīdzības sniegšanu platformas "M-Help" ietvaros. Nepieciešamības gadījumā tiek iesaistītas arī citas institūcijas atbilstoši kompetencei.”

Viens no labdarības projekta M-help.com dibinātājiem Mārtiņš Medinieks atzīmē, ka ikdienā, vēl aizvien pieaug ievainoto karavīru skaits. “Ziņās daudz tiek runāts par Ukrainas armijas pretuzbrukumiem, kuri norit pateicoties ne vien piešķirtajam bruņojumam un tehnikai, bet arī karavīru drosmei un varonībai. Diemžēl, skarbā realitāte ir tāda - karavīri mirst kaujas laukā, bet  smagi cietušajiem un ievainotajiem palīdz labākie Latvijas ārsti. Esmu gandarīts, ka spējam vienoties palīdzības sniegšanai un uzskatāmi apliecināt, ka vairs nav “formālo” šķēršļu! Katrs un ikviens šajā palīdzības misijā strādā ar pilnu atdevi. Ikdienā M-help.com komanda palīdz Ukrainas karā cietušajiem karavīriem nokļūt Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, kur viņi saņem labāko iespējamo ārstēšanu. Tāpat koordinējam un gādājam, lai šie karavīri saņemtu visu nepieciešamu palīdzību un atbalstu, ārstējoties un uzturoties Latvijā – tas ietver, piemēram, pašvaldības palīdzību, Pilsonības un migrācijas dienestu darbības ar reģistriem, bankas kontu izveidi un citus palīdzības pienākumus. Runājot ar karavīriem, uzzinām skarbas detaļas par traģiskajiem notikumiem, kas piedzīvoti un pieredzēti. Visiem  karš ir sagādājis ne vien fiziskas traumas, bet arī emocionālus pārdzīvojumus. Tas vairo apņēmību - turpināt sniegt atbalstu un palīdzību. Vēlos izteikt īpašu pateicību Rīgas Austrumu slimnīcas ārstiem un aprūpes personālam, “Vaivaru” rehabilitācijas centram, Veselības ministrijas, Nacionālā veselības dienesta un Rīgas domes atbildīgajām amatpersonām un projekta koordinatoriem, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes amatpersonām,   kā arī daudziem nenosauktiem cilvēkiem, kas ir iesaistīti šīs koordinētās palīdzības mērķtiecīgā sniegšanā un atbalstā.”

Kā ierasts, arī šajā reizē Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā pacientus sagaidīja multidisciplināra mediķu komanda – dažādu specialitāšu ārsti un aprūpes personāls. Visiem pacientiem tika veikts vispusīgs veselības stāvokļa skrīnings – dažādi radioloģiskie un laboratoriskie izmeklējumi. Tāpat bija jāpārliecinās par dažādu hospitālo infekciju iespējamo klātbūtni, jo, kara apstākļos tās strauji uzliesmo un izplatās.

Izziņai. Ukrainas karā cietušo pacientu atvešana uz Rīgas Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu tika īstenota, pateicoties privātai iniciatīvai - labdarības projekta M-Help.com dibinātāju Arvja Reketa un Mārtiņa Medinieka mērķtiecīgajai rīcībai. Savukārt Georgija Logvinska labdarības fonds (kas darbojas Ukrainā) aprīkoja un pārbūvēja autobusu, ar kuru arī bija iespējama šo pacientu transportēšana.

Izziņai. Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ir lielākā ārstniecības iestāde valstī. Pagājušajā gadā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāros ārstējās 57,7 tūkstoši  pacientu, bet ambulatoros ārstniecības pakalpojumus izmantoja  vairāk nekā 700 tūkstoši pacientu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI