DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. jūlijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Zāļu valsts aģentūra publicē 2022. gada publisko pārskatu

Zāļu valsts aģentūra publicē 2022. gada publisko pārskatu. Šajā izdevumā apkopota informācija par Aģentūras paveikto pagājušajā gadā.

Daži skaitļi, kas raksturo Aģentūras pērn paveikto:

  • reģistrētas un pārreģistrētas 410 zāles,
  • izsniegti vairāk nekā 10 tūkstoši zāļu izplatīšanas atļauju,
  • 40 atļaujas zāļu klīnisko pētījumu veikšanai, Latvijā kopumā 2022. gadā noritēja 221 zāļu klīniskais pētījums,
  • saņemti 802 ziņojumi par zāļu iespējamām blaknēm,
  • Zāļu ekspertīzes laboratorijā veiktas 78 zāļu parauga analīzes un pārbaudīti 517 zāļu kvalitātes rādītāji;
  • lietošanas drošuma uzraudzība veikta 168 Latvijā izplatītām medicīniskām ierīcēm,
  • izsniegtas vai pārreģistrētas 192 aptieku licences, 36 zāļu lieltirgotavu licences, 14 zāļu ražošanas vai importēšanas uzņēmumu licences un 3 licences zāļu aktīvo vielu ražotājiem,
  • veiktas 14 uzņēmumu labas ražošanas prakses pārbaudes jeb inspekcijas un 29 labas izplatīšanas prakses inspekcijas,
  • veikta 1 cilvēka asiņu un asins komponentu sagatavošanas iestādes atbilstības pārbaude, 17 ārstniecības iestāžu asins kabinetu pārbaudes un 8 pārbaudes audu centros,
  • pērn Aģentūra sniedza 49 atzinumus par jaunu zāļu vispārīgo nosaukumu un zāļu, kuru sastāvā ir jaunas vairāku aktīvo vielu kombinācijas, klīnisko un izmaksu efektivitāti,
  • sagatavoti 14 lēmumi saistībā ar medicīnisko tehnoloģiju apstiprināšanu,
  • pērn Aģentūra izsniegusi 2 Brīvās tirdzniecības (BT) un 238 Produktu sertifikātus zālēm un 37 BT sertifikātus Latvijā ražotajām medicīniskām ierīcēm, veicinot Latvijā reģistrētu zāļu un medicīnisko ierīču eksportu uz valstīm, kas atrodas ārpus ES.

Zāļu valsts aģentūras direktore Indra Dreika: “Aģentūrā ir veidota un saglabāta profesionālā vide, kas ļāvusi piesaistīt un noturēt augstas kvalifikācijas personālu – darbiniekiem lielākoties ir farmaceita vai ārsta izglītība un apgūtas daudzas papildu zinības, kas ļauj tiem kļūt par farmācijas jomas ekspertiem, kas var strādāt Eiropas līmenī. Aģentūra ir parādījusi stabilitāti un noturību, spēju reaģēt uz pārmaiņām, uzsākt veikt jaunas funkcijas un pielāgot darbību mainīgiem apstākļiem, kas atbilst sabiedrības vajadzībām un pieprasījumam.”

Zāļu valsts aģentūras direktora p.i. Ilze Bude: “Šodien, atskatoties uz padarīto, varam lepoties, ka, neraugoties uz tik trauksmainu laiku, Aģentūra ir atradusi spēku un pērn veiksmīgi realizējusi gan ikdienas darbu, gan pieņēmusi jaunus izaicinājumus. Par vienu no tiem jāmin jaunas funkcijas – Covid-19 vakcīnu blakusparādību radīta kaitējuma vērtēšanas un kompensācijas piešķiršanas – ieviešanu.”

Zāļu valsts aģentūras direktora vietnieks Sergejs Akuličs: “Aiz katra vārda “Aģentūra”, ko minu Aģentūras priekšvārdā, ir kolēģu vārdi, uzvārdi un darbs ar pilnu atdevi. Aģentūru par savu darbavietu izvēlas cilvēki, kam rūp Latvijas iedzīvotāju pieeja drošām zālēm, medicīniskajām ierīcēm, veselības tehnoloģijām, kā arī kopumā sakārtota un droša veselības aprūpes un farmācijas vide, kas ir vērsta uz cilvēku, sabiedrības, valsts un tautsaimniecības interesēm.”

Šis publiskais pārskats un iepriekšējie izdevumi ir pieejami Aģentūras tīmekļvietnes sadaļā “Par mums”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI