DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Kampaņā “Eiropa izvēlas drošu pārtiku” pētnieki sabiedrībai skaidros pārtikas nekaitīgumu un drošību

Publicitātes foto

Valsts zinātniskā institūta “BIOR” pētnieki līdz septembrim kopā ar Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādi “EFSA” īstenos informatīvus pasākumus iedzīvotājiem, lai īpaši vasarā pievērstu uzmanību pārtikas drošības riskiem, proti, uzglabājot, transportējot un pagatavojot maltīti ikdienā.  

Uzrunājot sabiedrību pirmajā “Rīgas saldējuma festivālā” noskaidrojās, ka iedzīvotāji nav pietiekami informēti par ar pārtiku saistītiem riskiem pašu virtuvē. Piemēram, maldīgs ir priekšstats, ka pašmāju audzētas dārza veltes var nemazgāt. Kā uzsver institūta “BIOR” pētnieki, uz pašmāju audzētajiem dārzeņiem, ogām un augļiem var būt veselībai bīstami parazīti, E.coli, kā arī salmonellas, listērijas un norovīrusi, tāpēc tie ir rūpīgi jānomazgā.

Tāpat pētnieki pasākumā noskaidroja, ka daudzi iedzīvotāji neapzinās riskus, kas saistīti ar virtuves virsmu tīrību. Piemēram, virtuves izlietne ir vieta, kur nonāk gan nepagatavoti produkti, gan pārtikas atlikumi, trauki un citi virtuves piederumi, kas var veicināt krusteniskā piesārņojuma risku. Tāpēc arī izlietne un zona ap to ir rūpīgi un regulāri jātīra.

Institūta “BIOR” direktore Olga Valciņa norāda, ka, gatavojot mājās, zināšanu trūkuma vai steigas dēļ, cilvēki neapzinās, kādu ietekmi uz veselību var izraisīt nedroša pārtika. Piemēram, karstā laikā pārtikas produktos, it īpaši jēlā gaļā un zivīs, svaigā pienā, olās var savairoties veselībai kaitīgas baktērijas – salmonellas, klostrīdijas, zarnu nūjiņas, stafilokoki, kuras izraisa akūtas kuņģa un zarnu infekcijas. 

Svarīgākais, kā sevi pasargāt, ir pietiekami termiski apstrādāt gaļas produktus. Viens no drošības principiem, kas jāievēro jebkurā situācijā, ir atsevišķu virtuves dēlīšu izmantošana zivīm, gaļai, dārzeņiem un maizei. Šis ir pamatprincips, kas jāievēro virtuvē, jo tas ir pats drošākais veids, kā izvairīties no jēlos produktos esošo baktēriju nokļūšanas svaigajos produktos,” skaidro direktore O.Valciņa.

Institūta “BIOR” pētnieki informatīvās kampaņas “Eiropa izvēlas drošu pārtiku” (#EUChooseSafefood) ietvaros sociālajos tīklos Facebook un Instagram stāstīs un rādīs par mājās gatavotu saldējumu un iespējamajiem infekcijas riskiem un pārtikas higiēnu, pārtikas drošību ārzemju ceļojumu laikā, augļu un ogu mazgāšanu, kā arī  aktuālo tēmu – ēdienu sagatavēm  vairākām dienām. 

Tuvojoties latviešu nacionālajiem svētkiem Līgo, būtiski ir atcerēties ēdiena gatavošanas higiēnas pamatprincipus - roku tīrība, produktu mazgāšana, virsmu un virtuvē lietotā inventāra tīrība - vienkāršas lietas, kas pasargās pašus un ģimeni no nepatīkamiem pārsteigumiem svētku noslēgumā. Savukārt, atpūšoties brīvā dabā, ņemt līdzi tikai tādus produktus, kuru uzglabāšanai nav nepieciešams nodrošināt noteiktu temperatūras režīmu. Svarīgi atcerēties - dārzeņi un augļi jānomazgā iepriekš mājās tekošā ūdenī.

Kampaņas “Eiropa izvēlas drošu pārtiku” (#EUChooseSafefood) noslēgumā tiks prezentēts institūta “BIOR” uztura speciālistu sagatavots informatīvs ceļvedis jaunajiem vecākiem par pārtikas drošību, ar padomiem iegādājoties, gatavojot maltītes un transportējot pārtiku. Ceļvedī būs dažādas veselīgas receptes, kuras jaunie vecāki varēs gatavot kopā ar bērniem. 

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “BIOR” ir  viens no vadošajiem pētniecības, laboratorisko izmeklējumu un zināšanu pārneses centriem Baltijā. Kampaņa tiek rīkota jau trešo gadu un ir kļuvusi atpazīstama visā Eiropā. Tās mērķis ir skaidrot sabiedrībai par pārtikas nekaitīguma zinātnisko pamatojumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI