DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. jūlijā, 2024
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

BIOR: notekūdeņu monitorings uzrāda jaunā Covid-19 KP.3 varianta strauju pieaugumu pašvaldībās 

Veicot iknedēļas notekūdeņu monitoringu lielākajās Latvijas pašvaldībās, novērojams jaunā KP.3 Covid-19 varianta straujš pieaugums. Valsts zinātniskā institūta “BIOR” laboratorijā novērots, ka visstraujākais pieaugums ir Salaspilī, tāpat jaunais KP.3 variants atklāts Rīgas, Jūrmalas, Liepājas, Daugavpils un Jelgavas notekūdeņos.  

Kā liecina Pasaules Veselības organizācijas apkopotā informācija, KP.3 ir daļa no nesen identificētas variantu grupas, ko dēvē par “FLiRT” un kas ir daļa no SARS-CoV-2 Omicron līnijas. Papildus KP.3 pie FLiRT variantiem pieder arī KP.2 un KP.1.1. Tie visi cēlušies no JN.1.2. 

Monitoringa ietvaros, regulāri, atbilstoši epidemioloģiskajai situācijai valstī, reizi līdz divas reizes nedēļā no dažādām Latvijas pašvaldībām kopumā 16 notekūdeņu paraugu ņemšanas vietās tiek iegūti notekūdeņu paraugi un veikti SARS-CoV-2 vīrusa RNS koncentrācijas mērījumi, to mutāciju noteikšana un izplatības analīze. Šī analīze ir nozīmīga slimības izplatības tendenču novērošanā un jaunu SARS-CoV-2 paveidu identificēšanā konkrētos Latvijas reģionos. 

Visi dati tiek iesniegti Slimību profilakses un kontroles centram un citām veselības iestādēm, epidemioloģiskās situācijas izvērtēšanai, savlaicīgu un pamatotu lēmumu pieņemšanai Covid-19 uzraudzībā un kontrolē. 

Notekūdeņu monitoringam ir būtiska nozīme vīrusu epidemioloģijā – to veic pētnieki un eksperti no Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta «BIOR», Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra (BMC) un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU). 

https://bior.lv/lv/par-mums/jaunumi/notekudenu-monitorings-covid-19-izplatibas-noteiksanai 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI