DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. jūnijā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

BIOR atklās Akvakultūras inovāciju infrastruktūras centru 

Pirmdien, 17.jūnijā, plkst.14:00 svinīgā pasākumā tiks atklāts jaunais valsts zinātniskā institūta “BIOR” Akvakultūras inovāciju infrastruktūras centrs, kurā apkopojot zivju audzētavās gūto praktisko un teorētisko pieredzi tas darbosies kā zināšanu pārneses un inovāciju centrs akvakultūras nozarei. 

Gadsimta gaitā gūta pieredze institūta zivju audzētavās “Tome”, “Kārļi”, “Dole”, “Brasla” un “Pelči”, audzējot vērienīga apjoma dažādu zivju sugu mazuļus, ir ilgstoša darba, pētniecības un uz zivjkopju paaudzēs nodoto zināšanu pamata. Akvakultūras inovāciju infrastruktūras centrā būs iespēja audzēt vērtīgās zivju sugas, uzlabot esošos vai nākotnē izveidojamos vaislas barus. 

Pirmo reizi Latvijā ir izveidota infrastruktūras bāze, kur nozares uzņēmēji, zinātnieki un studenti varēs izzināt teorētiskos pamatus un praktiski apgūt centrā izstrādātās dažādu zivju sugu audzēšanas metodes, kā arī iegūt nepieciešamās iemaņas ikru iegūšanā, to inkubācijā, kāpuru piebarošanā un mazuļu audzēšanā. Sistēmās kontrolētos apstākļos būs iespēja izstrādāt jaunas vai adaptētas zivju audzēšanas tehnoloģijas un arī izaudzēt zivju mazuļus Latvijas ūdenstilpju papildināšanai. 

Vairāk nekā 1500 kvadrātmetru plašajās telpās Akvakultūras inovāciju infrastruktūras centrā izveidotas astoņas dažādas eksperimentālas, recirkulācijas tipa, vaislas zivju izturēšanas, ikru inkubācijas, zivju kāpuru izturēšanas, kāpuru piebarošanas un zivju mazuļu audzēšanas sistēmas, kā arī viena automatizēta dzīvās barības audzēšanas sistēma.  

Procesu risinājumos ir izmantotas jaunāko tehnoloģiju sniegtās iespējas. Centrs ne tikai atbilst gandrīz nulles enerģijas ēkas standartam, bet arī ir aprīkots ar saules paneļu sistēmu. Centra apkuri nodrošina siltumsūknis. Tas ir ilgtspējīgu un inovatīvu risinājumu paraugs ceļā uz ūdens ekosistēmas apsaimniekošanas virziena maiņu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI