DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Uzņēmējdarbība

KP atļauj ar kravas pārvadājuma tirgu saistītu uzņēmumu apvienošanos

02.06.2023. Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu par “Baltcap Private Equity Fund III Usaldusfond UÜ” un “BPEF III Supplementary Investment Facility Usaldusfond UÜ” kopīgas izšķirošas ietekmes gūšanu pār “Xpediator Plc”. KP nekonstatēja būtisku kaitējumu konkurencei, tāpēc lēma par darījuma atļaušanu.

“BaltCap Private Equity Fund III usaldusfond” un “BPEF III Supplementary Investment Facility usaldusfond” ir Igaunijā reģistrēti investīciju fondi, kas izveidoti ieguldījumu un investīciju pārvaldības nolūkos, veicot ieguldījumus diversificētos un strauji augošos vidēja lieluma uzņēmumos Baltijas valstīs, Somijā un Zviedrijā, finansējot to attīstību, lai sasniegtu ieguldījumu atdevi.

“Xpediator Plc” ir Apvienotajā Karalistē reģistrēta un Londonas biržā kotēta holdinga sabiedrība, kas nodarbojas ar autopārvadājumu un kravu pārvadājumu pakalpojumiem Apvienotajā Karalistē, dažādās Eiropas Savienības valstīs, Amerikas Savienotajās Valstīs, Ķīnā utt. Mērķa sabiedrībai ir 31 meitas sabiedrības, kas sniedz kravu pārvadājumu, noliktavu, loģistikas un transporta atbalsta pakalpojumus. Latvijā saimniecisko darbību veic šādas “Xpediator Plc” grupā ietipstošas sabiedrības: Regional Express Limited, Delamonde Bulgaria OOD, Delamonde Baltics UAB, Delamode Esotnia OÜ un Delamode Romania Srl.

Tādējādi apvienošanās rezultātā tiek ietekmēti vairāki vertikāli saistīti tirgi, “Xpediator Plc” grupas uzņēmumiem sniedzot transporta pakalpojumus BaltCap fondiem piederošām sabiedrībām. Izvērtējot uzņēmumu sniegto un KP rīcībā esošo informāciju, KP secina, ka apvienošanās rezultātā būtiski nemainīsies tirgus struktūra, nemazināsies konkurence un neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis ietekmētajā tirgū Latvijā, kurā darbojas apvienošanās dalībnieki. Tāpēc apvienošanās darījums ir atļaujams

Lai nepieļautu būtisku konkurences samazināšanos uzņēmumu apvienošanās rezultātā, apvienošanās darījumiem, kas atbilst Konkurences likumā noteiktajiem kritērijiem, nepieciešama Konkurences padomes atļauja. Tādējādi Konkurences padome nodrošina valstisku kontroli pār tirgu koncentrēšanos, lai neveidojas tādas strukturālas izmaiņas, kuru rezultātā patērētājiem ilgtermiņā tiek ierobežotas izvēles iespējas vai preces un pakalpojumi jāiegādājas par nekonkurētspējīgu cenu. Plašāka informācija par apvienošanās kontroli Latvijā pieejama Konkurences padomes tīmekļvietnes sadaļā “Tirgus dalībnieku apvienošanās”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI