DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Ekonomikas ministre Saūda Arābijā paraksta līgumu par ekonomisko sadarbību

Publicitātes foto

Šā gada 7. jūnijā Rijādā (Saūda Arābijas Karalistē) ekonomikas ministre Ilze Indriksone un Saūda Arābijas ekonomikas un plānošanas ministrs Faisals bin Fadel Alibrahims parakstīja Latvijas Republikas valdības un Saūda Arābijas Karalistes valdības līgumu par ekonomisko sadarbību. Šis līgums turpmāk regulēs abu valstu divpusējo ekonomisko sadarbību, palīdzot Latvijas uzņēmējiem eksporta veicināšanā un investīciju piesaistē.

“Pašreizējās Latvijas un Saūda Arābijas attiecības ir pamats vēl ciešākai uzņēmēju sadarbībai. Divpusējās ekonomiskās sadarbības līguma noslēgšana paver vēl plašākas iespējas abu valstu ekonomisko un tirdzniecības sakaru attīstībai, kā arī dod papildu impulsu uzņēmējiem jaunu sadarbības projektu realizācijai. Interese no abu valstu uzņēmējiem pastāv, un ceru, ka drīzumā tā īstenosies konkrētos sadarbības projektos,” pēc līguma parakstīšanas norādīja ekonomikas ministre.

Latvijas un Saūda Arābijas ekonomiskās sadarbības līgums ir svarīgākā divpusējo ekonomisko sadarbību regulējoša vienošanās, kas aptver sadarbību tirdzniecībā, ieguldījumos, finanšu nozarē, rūpniecībā, lauksaimniecībā un pārtikas rūpniecībā, transportā un loģistikā, zinātnē, tehnoloģijās un inovācijās, tūrismā, farmācijā un kosmētikā, informācijas un sakaru tehnoloģijās un citās kopīgo interešu jomās, kas veicinātu abu valstu ekonomisko sadarbību.

Līgums arī paredz izveidot Latvijas un Saūda Arābijas Apvienoto komiteju, kuras ietvaros tiks skatīti aktuālie ekonomiskās sadarbības jautājumi un tās paplašināšanas iespējas.

2022. gadā preču eksports uz Persijas Līča valstīm bija 218 milj. EUR, kas pieauga par 95%. Preču tirdzniecībā vislielākais apgrozījums no visām septiņām Līča valstīm ir ar AAE un Saūda Arābiju. Tas norāda uz strauji augošu Latvijas uzņēmēju interesi sadarboties ar Saūda Arābiju, par ko liecina arī vienu no Latvijas lielāko uzņēmumu dalība šajā vizītē. 

Starp lielākajām eksportētajām produktu grupām augšgalā ierindojami graudi un graudu produkcija, optisko šķiedru kabeļi, kūdra, kokmateriāli. Ņemot vērā Latvijas spēcīgo pozīciju globālajos tirgos tieši ar inovatīviem augstas pievienotās vērtības produktiem, uzskatām, ka mūsu savstarpējai tirdzniecības bilancei vēl ir liels potenciāls augt.

Kā zināms, ekonomikas ministre Ilze Indriksone kopā ar Latvijas uzņēmēju delegāciju no šā gada 5. jūnija atrodas darba vizītē Rijādā (Saūda Arābijas Karalistē), lai veicinātu divpusējo ekonomisko sadarbību un paplašinātu eksporta iespējas mūsu uzņēmējiem Arābijas pussalā.

Vizītes ietvaros ministre ir tikusies ar  Saūda Arābijas investīciju ministru Khalid bin Abdulaziz Al-Falih, sakaru un informācijas tehnoloģiju ministru Abdullah Amer Alswaha, Kameru federācijas priekšsēdētāju Hasan bin admired Al-Huwaizi, kopā ar uzņēmējiem piedalījās Latvijas – Saūda Arābijas biznesa forumā, apmeklēja “Saudi Giga Projekts 2023” konferenci  un Rijādā  tikās ar latviešu diasporas pārstāvjiem. 

Vizītes ietvaros ekonomikas ministrei vēl plānotas tikšanās ar Valsts investīciju fonda un Digitālās pārvaldes iestāžu vadību, biznesa organizācijām un lielo Saūda Arābijas investīciju projektu apmeklējums, lai iepazītos ar projektu programmu un iespējām tajā piedalīties arī mūsu uzņēmējiem.

Ekonomikas ministri Ilzi Indriksoni vizītē pavada Latvijas vēstnieks Apvienotajos Arābu Emirātos Atis Sjanīts, Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Edmunds Valantis, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Kaspars Rožkalns, kā arī plaša Latvijas uzņēmēju delegācija, pārstāvot būvniecības, IKT, medicīnas un farmācijas nozares. Vizīte noslēgsies š.g. 8. jūnijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI