DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. maijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

LPS un Veselības ministrija ikgadējās sarunās vienojas par būtiskiem jautājumiem veselības nozarē

Šī gada 17.maijā notika Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) un Veselības ministrijas (VM) ikgadējās sarunas, kuru laikā puses diskutēja par tādiem būtiskiem jautājumiem kā ģimenes ārstu pieejamība reģionos, integrēta veselības aprūpe, reģionālo stacionāru tīkla stiprināšana, finansējums veselības veicināšanas pasākumiem u.c.

Sarunās piedalījās veselības ministre Līga Meņģelsone un LPS priekšsēdis Gints Kaminskis, kā arī pašvaldību vadītāji, VM, LPS un pašvaldību pārstāvji.

Pasākuma laikā norisinājās aktīva diskusija par primārās veselības aprūpes pakalpojumu jeb ģimenes ārstu pieejamības uzlabošanu reģionos. VM informēja klātesošos, ka šogad tika piešķirts papildu finansējums primārās veselības aprūpes nodrošināšanai, tomēr joprojām akūti trūkst jaunu ģimenes ārstu un nepieciešams strādāt pie speciālistu piesaistes. Pašvaldības savukārt no savas puses sniedz nepieciešamo atbalstu un iesaistās atbilstoši iespējām un noteikto normatīvo aktu ietvaros. Lai piesaistītu jaunus ģimenes ārstus, pašvaldības jau šobrīd nodrošina, piemēram, stipendijas, dzīvesvietas pieejamību, tehnisku atbalstu u.c.

Tomēr, lai pašvaldības arī turpmāk varētu saglabāt  pašreizējo līmeni primārajā veselības aprūpē, nepieciešams skaidrs redzējums, kā pašvaldības atbilstoši normatīviem aktiem var atbalstīt ģimenes ārstu prakses, piemēram, attīstot tam vajadzīgo infrastruktūru, vienlaikus nesaskaroties ar valsts kontrolējošo institūciju aizrādījumiem par konkurences kropļošanu, ņemot vērā, ka ģimenes ārsti šī brīža regulējumā ir uzņēmējdarbības veicēji (SIA, pašnodarbinātie, individuālie komersanti). Puses vienojās turpināt diskusijas un risināt kopīgi šo jautājumu, lai jau tuvākajā laikā nonāktu pie vienota un  skaidra rezultāta, lai iedzīvotājiem pilnvērtīgi nodrošinātu primārās veselības aprūpes pieejamību.

Savukārt jautājumā par vienotu prasību un kvalitātes kritēriju izstrādi stacionāriem veselības aprūpes pakalpojumu profiliem un turpmāko sadarbību ar pašvaldībām, klātesošie vienojās turpināt padziļinātas diskusijas speciālistu līmenī, lai panāktu vienotu, skaidru redzējumu par reģionālo slimnīcu tīkla stiprināšanu. Pašlaik ir nepieciešams laiks, lai izvērtētu iesniegtos priekšlikumus un sniegtu pilnvērtīgu atgriezenisko saiti. Veselības ministre iniciēja iknedēļas tikšanās ar iesaistīto pušu pārstāvjiem, lai skaidrotu un diskutētu par konkrētiem kvalitātes kritērijiem un citiem ar plānu saistītiem jautājumiem, lai sasniegtu labāko rezultātu un VM šī gada jūnijā varētu virzīt kvalitatīvu dokumentu izskatīšanai Ministru kabinetā.

Pārrunājot jautājumu par veselības punktu izveidi ilgstošas sociālās aprūpes institūcijās un integrētās veselības, sociālās aprūpes finansēšanas modeļa izstrādi, puses vienojās par nepieciešamību veikt grozījumus Sociālās pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, pārceļot likumā noteikto īstenošanas uzsākšanas termiņu uz 2026.gadu. Par to plānota arī plašāka diskusija ar Labklājības  ministriju.

Tāpat puses ir vienisprātis, ka nepieciešama padziļinātāka saruna par iespējamo sociālo darbinieku nodrošināšanu stacionāros. LPS uzsvēra, ka jau šobrīd  pastāv sociālo darbinieku trūkums, kā arī atalgojuma atšķirības. Pašvaldības nodrošina palīdzību Sociālajā dienestā, savukārt nav pilnībā skaidra iespējamā sociālā darbinieka stacionārā atbalsta un piesaistes sistēma. Slimnīcas paudušas viedokli, ka sociālais darbinieks ir akūti nepieciešams.

Visbeidzot VM informēja klātesošos par veselības veicināšanas pasākumiem un finansējumu nākamajā Eiropas Savienības struktūrfondu plānošanas periodā.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI