DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. maijā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Rīgas Austrumu slimnīcā ikvienam bez maksas bija iespēja veikt acs tīklenes izmeklējumu

Publicitātes foto

Piektdien, 12. maijā, no plkst. 9.00. līdz 16.00. Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāra “Biķernieki” Oftalmoloģijas klīnikā sadarbībā ar žurnālu “Ievas veselība” norisinājās akcija “Tīklenes veselība”. Tās ietvaros ikvienam bija iespēja bez maksas veikt optisko koherences tomogrāfiju jeb tīklenes skenēšanu pa slāņiem.

Pacientiem tika veikta makulas izmeklēšana. Makula atrodas tīklenes centrā, un tas ir neliels apgabals, kas atbild par centrālo redzi. Ja ir notikusi makulas deģenerācija, tās rezultātā cilvēkam kļūt apgrūtinoši saskatīt, piemēram, smalkas detaļas un citus objektus, kas atrodas redzes lauka centrā. Veicot optisko koherences tomogrāfiju ( OCT- angl.optical coherence tomography), ir iespējams izšķirt makulas deģenerācijas formu – sauso vai mitro.

Asoc. prof. Kristīne Baumane, Rīgas Austrumu slimnīcas Oftalmoloģijas klīnikas vadītāja: “Tīklenes audos nogulsnējas dažādi tauku vielmaiņas galaprodukti jeb drūzas. Cilvēkiem vecumā ap 80 gadiem drūzas tiek konstatētas visai bieži – 70 un pat 80% gadījumā. Vadoties pēc šī faktora, varam diagnosticēt jau noteiktu makulas deģenerācijas formu, uzsākot atbilstošu ārstēšanu vai novērošanos pie ārsta. Esmu patiesi priecīga par iespēju ikvienam nodrošināt bezmaksas tīklenes izmeklējumu. Lielā atsaucība tikai apliecina cilvēku interesi un vēlmi būt lietas kursā par savu acu veselību”.

Lai arī makulas deģenerācijas sausā forma nav pilnībā izārstējama, tā progresē salīdzinoši lēni, tādēļ ir nepieciešams vien regulāri apmeklēt acu ārstu, lai pārliecinātos, ka slimība nav progresējusi. Daudz agresīvāka ir mitrā forma, kuras rezultātā zem makulas veidojas jaunveidoti asinsvadi. To sieniņas ir ar pastiprinātu šķidruma caurlaidību, kas veicina tiklenes centrālās daļas tūskas veidošanos. Turklāt, izveidojoties rētaudiem, slimības beigu stadijā, var attīstīties neatgriezeniski redzes bojājumi. Viena no efektīvākajām ārstēšanas metodēm ir intravitreālu injekciju veikšana – acābolā tiek injicēti anti vaskulārā endoteliālā augšanas faktora medikamenti, kas aizkavē jaunveidotu asinsvadu veidošanos, veicina tīklenes tūskas samazināšanos un līdz ar to redzes uzlabošanos.

Pašreiz Oftalmoloģijas klīnikā tiek piedāvāta mitrās tīklenes distrofijas ārstēšana ar vairākiem medikamentiem – Avastin (Bevacizumab), Eylea (Aflibercept) un jaunāko-  Vabysmo (Faricimab), ar kuru varētu vēl efektīvāk panākt mūsu pacientu redzes saglabāšanu un dzīves kvalitātes uzlabošanu.

Tīklenes veselības”akcijas laikā makulas OCT izmeklējumi tika veikta vairāk nekā 250 cilvēkiem. Tos veica oftalmoloģes Aļina Suhorukova, Elīza Briede un rezidente oftalmologa specialitātē Beāte Pēterfelde.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI