DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. maijā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Tautsaimniecības komisija: jānodrošina reģionālā sabiedriskā transporta pakalpojumu nepārtrauktība

Nav pieļaujama situācija, kad valsts atrodas ķīlnieka lomā, trešdien, 10.maijā, uzsvēra Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti, aicinot atbildīgās instances operatīvi risināt jautājumu par reģionālo pasažieru pārvadājumu nodrošināšanu.

Sēdē komisija sprieda par Ministru kabineta sagatavoto ziņojumu par iespēju pirms termiņa izbeigt noslēgtos iepirkuma līgumus pasažieru reģionālo pārvadājumu jomā, piedzīt zaudējumus un nodrošināt nepārtrauktu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu.

Ziņojumā secināts, ka noslēgto līgumu nosacījumi nepiešķir Autotransporta direkcijai tiesības tos vienpusēji izbeigt, pamatojoties uz Konkurences padomes lēmumā konstatēto. Līgumu izbeigšana ir iespējama savstarpēji vienojoties. Tāpat ziņojumā norādīts, ka gadījumā, ja Autotransporta direkcija vienpusēji atkāpsies no līguma bez atbilstoša pamatojuma, pastāv risks, ka iesaistītie pārvadātāji var celt prasību par zaudējumu atlīdzināšanu vairāk nekā 70 miljonu eiro apmērā.

Tāpat ziņojumā pausts, ka šobrīd nav iespējams nodrošināt tūlītēju sabiedriskā transporta pakalpojuma nepārtrauktību un pieejamību visās maršrutu tīkla daļās, kurās pakalpojumu sniedz pārvadātāji, kuri noslēguši karteļa vienošanos.

Atbildot uz deputātu jautājumiem, atbildīgo ministriju pārstāvji pauda, ka turpinās sarunas ar iesaistītajiem pārvadātājiem par līgumu pirmstermiņa izbeigšanas nosacījumiem. Tāpat tiek apzināta iespēja un nosacījumi, ar kādiem citi tirgus dalībnieki varētu pārņemt pārvadātāju saistības par iegādātajiem autobusiem.

“Ņemot vērā Augstākās tiesas spriedumu, ar kuru zaudē spēku starp Autotransporta direkciju un SIA "Nordeka" noslēgtā vienošanās par pasažieru pārvadājumiem Cēsu, Limbažu un Siguldas maršrutos, Tautsaimniecības komisija ir uzdevusi Satiksmes ministrijai un Autotransporta direkcijai nedēļas laikā iesniegt komisijai starpziņojumu par turpmākajām darbībām sabiedriskā transporta pakalpojumu nepārtrauktības nodrošināšanai,” pēc sēdes sacīja komisijas priekšsēdētāja Linda Matisone.

L.Matisone norādīja, ka komisijā gaida Tieslietu ministrijas priekšlikumus normatīvo aktu pilnveidošanai, lai iespējami izslēgtu potenciālas karteļu vienošanās nākotnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI