DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. maijā, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Mākslīgais intelekts: tiesību izaicinājumi un iespēju evolūcija – "Jurista Vārda" tematiskais izdevums

Publicitātes foto

Otrdien, 2. maijā, iznācis "Jurista Vārda" tematiskais laidiens, kas veltīts mākslīgajam intelektam, datiem un tehnoloģijām. Izdevumā skaidrotas pamattiesības kopsakarā ar mākslīgo intelektu, kā arī vērsta uzmanība uz nepieciešamību novērtēt riskus. Tāpat numurā ir raksti par ChatGPT, neirotiesībām, viedo sistēmu operatoru vainojamības modeli u.c. publikācijas. Turklāt, lasītājiem par pārsteigumu, šajā "Jurista Vārdā" arī pats mākslīgais intelekts debitē ar juridisku publikāciju.

“Jurista Vārda” tematiskajā laidienā par mākslīgo intelektu (pieejams šeit) piedāvāts arī ļoti aktuāls raksts par mākslīgā intelekta godīgas izmantošanas pierādīšanas pienākumu patērētāju tiesībās. Savukārt citā rakstā no personas datu aizsardzības perspektīvas apskatītas darba devēja iespējas aizvietot caurlaides ar biometrijas risinājumiem. Tāpat numurā skaidrots, kādai jābūt darba devēja un tehnoloģiju mijiedarbībai.

Šajā numurā, cita starpā, var iepazīties ar pavisam jaunu tematu – neirotiesībām. Šī raksta autore ir norādījusi, piemēram, uz ļoti neparastu atklājumu, t.i., “ar specifiska signāla palīdzību (P300 viļņi) iespējams attālināti, personai nezinot, veikt galvas smadzeņu signālu ierakstus, ko pēc tam izmanto sensitīvas informācijas atšifrēšanā”.

Pirmais "Jurista Vārda" tematiskais laidiens, kas bija veltīts mākslīgajam intelektam, "Mākslīgais intelekts – tieslietu nozares un visas sabiedrības dzīvē", tika publicēts 2019. gadā. Pēcāk šis jautājums tika aplūkots 2020. gada grāmatžurnālā "Dati kā tehnoloģiju laikmeta resursi: izmantošana un aizsardzība".

"Jurista Vārda" saturs ir pieejams abonentiem (digitālam saturam piekļuve tūlītēja, noformējot abonementu). Drukāto izdevumu var arī iegādāties "Latvijas Vēstneša" internetveikalā.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI