DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Rīgas Meži gada otrajā pusē uzsāks meža darbus Tīreļu mežniecībā pie Jaunmārupes

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šī gada otrajā pusē “Rīgas mežu” Tīreļu mežniecībā, pie Jaunmārupes, tiks uzsākti meža kopšanas un izstrādes darbi. Tie tiks veikti atbilstoši dabai saudzīgai metodei – ainavu dizaina plānam, kā arī atbilstoši uzņēmuma “Meža apsaimniekošanas plānam” (MAP), kurā lielāka nozīme piešķirta bioloģiski vērtīgu, dabas un rekreācijas teritoriju saglabāšanai, bet samazinātas intensīvā mežsaimniecībā izmantojamās teritorijas.

Mežizstrādes darbi notiks Tīreļu mežniecības Mārupes apgaitā – meža masīvos pie Loka ceļa, Jaunmārupē, Mārupes novadā un pie atpūtas vietas “Pīļu kalniņš”, Olaines novadā.

Par meža ainavu dizaina plāniem

Šī Latvijā ir jauna un dabai saudzīgāka pieeja mežu apsaimniekošanā, kas sekmē meža ilgtspējīgāku attīstību un dabas vērtību saglabāšanu. “Rīgas meži” ir celmlauži tās pielietošanā. Proti, pirms darbu sākšanas mežs tiek izpētīts, novērtēts un sadalīts zonās. Pēc tam katrai zonai tiek noteikts savs mežizstrādes un meža apsaimniekošanas veids, lai ilgtermiņā tas būtu estētisks, lai veicinātu tā atjaunošanos, lai tiktu saglabātas mežā esošās dabas vērtības.

Līdz šim šādā veidā meža darbi veikti uzņēmuma Rīgas mežniecībā, piemēram, Juglas mežā 2021./2022. gadā, kā arī Gaujas mežniecībā, Ādažu un Ropažu pusē.

Par meža kopšanu Tīreļu mežniecībā

Tīreļu mežniecība ir lielākā “Rīgas mežu” mežniecība – vairāk nekā 23 tūkst. ha. Tā ir purviem bagāta, lielākais un zināmākais ir Cenas tīrelis. Tas ietilpst Natura 2000 īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīklā  un ir viens no unikālākajiem Latvijas purviem.

Mežniecībā ir dabas liegums “Melnā ezera purvs” un dabas parks “Beberbeķi”, kas arī ietilpst Natura 2000 īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīklā. Tīreļu mežniecībā ir arī daudz dažādi purvi, kas nav iekļauti īpaši aizsargājamās dabas teritorijas sarakstos, piemēram, Rāvājs, Medema un Ēbeļmuižas purvi.

Mežizstrādes darbi Tīreļu mežniecībā notiks atbilstoši izveidotajam ainavu dizaina plānam un ir īpaši ar to, ka līdzšinējos ainavu dizaina plānos citās “Rīgas mežu” mežniecībās nav kultūrvēsturiskās teritorijas zonas, kas raksturīgas tieši Tīreļu mežniecībai. Piemēram, te atrodas tādas kultūrvēsturiskās vērtības, kā Ziemassvētku kauju vietas, Nocietinājumu sistēma ar Pluģu skansti, Ostvalda piemiņas akmens u.c. kultūrvēsturiski objekti.

  • Darbu mērķis: dabas vērtību saglabāšana, rekreācijas iespēju attīstība, pēctecīga meža atjaunošana un esošās mežaudzes retināšana.
  • Plānotais darbu laiks: 2023. gada otrā puse – 2024. gads.
  • Darbu platība: 54 ha.
  • Darbu secība: meža ceļu sagatavošana transporta vajadzībām; pameža tīrīšana; koku ciršana; kokmateriālu izvešana; zaru savākšana un izvešana (atbilstoši nepieciešamībai, vietām zari var tikt atstāti mežā); meža ceļu infrastruktūras sakārtošana. Darbi var notikt vienlaikus vai neatbilstošu laikapstākļu dēļ var tikt uz laiku apturēti.

Pirms mežistrādes darbiem, lai sekmētu teritoriju ilgtspējīgu attīstību, tām izveidots mežaudžu funkcionālais zonējums – bioloģiski vērtīgās teritorijas, bioloģisku vērtīgu nogabalu buferjoslas teritorijas, mežsaimniecības teritorijas un kultūrvēsturiskās teritorijas. Šajos zonējumos izcelti ainavu elementi, kā arī ņemtas vērā meža vērtības un rekreācijas iespējas. Veicot darbus, tiks ievēroti atbildīgas un ilgtspējīgas meža apsaimniekošanas principi, ko nosaka “Rīgas mežiem” piešķirtie starptautiskie sertifikāti.

Meža masīvi, kur notiks darbi, ir īpaši ar to, ka tajos ir salīdzinoši augsta bioloģiski vērtīgo nogabalu koncentrācija. Tādēļ mežizstrādes darbu laikā tiks ievērota papildus uzmanība un darbi tiks veikti īpaši saudzīgi. Šajos meža masīvos atrodas arī “Rīgas mežu” izveidotā un bez maksas pieejamā Enduro moto taka.

Pirms mežizstrādes uzsākšanas “Rīgas meži” iepazīstina ar plānotajiem darbiem un mežaudžu funkcionālo zonējumu.

Bioloģiski vērtīgā teritorija:

  • Darbu mērķis: aizsargāt un saglabāt teritoriju, kurai ir augsta bioloģiskā vērtība un dabiskie biotopi – aktīvi augstie purvi, degradēti augstie purvi, purvainie meži u.c. bioloģiski vērtīgas teritorijas.
  • Plānotie darbi: atbilstoši MAP un biotopu ekspertu atzinumiem, te noteikti saimnieciskās darbības ierobežojumi un aizliegumi. Koku ciršana šajā teritorijā tiks veikta tikai gadījumos, ja tā būs nepieciešama infrastruktūras uzturēšanai, iepriekš to saskaņojot ar dabas aizsardzības speciālistiem.

Bioloģiski vērtīgu nogabalu buferjoslas teritorija:

  • Darbu mērķis: saglabāt aizsargjoslu ap bioloģiski vērtīgo teritoriju nogabaliem. Šī josla tiek veidota dabisko meža biotopu koncentrācijas vietās, kur cirsmu plānojumu izvērtē un ieteikumus dabas vērtību saglabāšanai sniedz “Rīgas mežu” dabas un vides aizsardzības speciālists.
  • Plānotie darbi: ņemot vērā nepieciešamos telpiskos un sezonālos ierobežojumus, te var tikt plānotas arī atjaunošanas cirtes. Darbi te nenotiks putnu ligzdošanas laikā.

Mežsaimniecības teritorija:

  • Darbu mērķis: saimnieciskās darbības veikšana atbilstoši MAP un meža ainavu dizaina plānam, nodrošinot galveno koku sugu – priedes, egles un bērzu, kopšanu, izcirtumu atjaunošanu, kā arī ilgtspējīgas meža ainavas veidošanu.
  • Plānotie darbi: atjaunošanas cirtēs tiks saglabātas esošās dabas vērtības un papildus ekoloģiskie koki (augtspējīgi iepriekšējās paaudzes koki vai koki, kuru caurmērs lielāks par valdošās koku sugas koku vidējo caurmēru nogabalā). Ekoloģiskie koki tiks koncentrēti vienā vai vairākās grupās. Papildus ekoloģisko koku grupām tiks saglabāti arī atsevišķi lielāku dimensiju valdaudzes vai atsevišķi iepriekšējās paaudzes ekoloģiskie koki. Tāpat tiks saglabāta priežu, egļu, ozolu un liepu paauga, kadiķi un dobumainie koki.

Kultūrvēsturiskā teritorija:

  • Darbu mērķis: aizsargāt un saglabāt kultūrvēsturiski nozīmīgos objektus, piemēram, Pirmā pasaules kara ierakumu un zemnīcu tīklu. Šī zona tiek veidota kultūrvēsturisko objektu koncentrācijas vietās, kur cirsmu plānojumu izvērtē un ieteikumus kultūrvēsturisko objektu saglabāšanai sniedz “Rīgas mežu” dabas un vides aizsardzības speciālists.
  • Plānotie darbi: mazākā intensitātē un īpašu uzmanību pievēršot kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanai. Šajās teritorijās ekoloģiskie koki tiks grupēti tiešā kultūrvēsturiski saglabājamo objektu tuvumā, lai novērstu risku, ka meža darbu rezultātā, objekti var tikt bojāti. Tāpat tiks saglabāti ekoloģiskie koki, zem kuriem, tāpat kā visā nogabalā, tiks saglabāta arī priežu, egļu, ozolu un liepu paauga.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI