DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Pētniecības dati turpmāk būs pieejami ikvienam

Šodien, 2023. gada 4. aprīlī, valdība atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavoto Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda investīciju, kas nodrošinās pētniecības datu atvēršanu, izveidojot koplietošanas pakalpojumu DataverseLV un pētniecības datu pārvaldnieku tīklu. DataverseLV nodrošinās vienotu piekļuvi pētniecības datiem ikvienam interesentam.

“Aizvien pieaugot datu lomai zinātnē, tautsaimniecībā un politikas veidošanā, ir nepieciešams nodrošināt kvalitatīvu datu pieejamību un pārvaldību. Kvalitatīvi, sakārtoti un pieejami dati ir priekšnoteikums datos balstītai lēmumu pieņemšanai un ekonomiskai transformācijai,” skaidro izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša.

Investīcijas ietvaros attīstītās kompetences, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas risinājumi, kā arī datu pārvaldības cilvēkkapitāls veicinās datu atkārtotu lietošanu un radīs priekšnoteikumus dalībai Eiropas Atvērtās zinātnes mākonī (EOSC).

Koplietošanas pakalpojuma DataverseLV izveide nodrošinās iespēju uzglabāt un piekļūt augstvērtīgiem un atkārtotai lietošanai sagatavotiem pētniecības datiem atbilstoši labākajai starptautiskajai praksei. Datu pieejamība, izmantojot centralizēto katalogu, un atkārtota lietojamība ļaus izvairīties no dubulta darba veikšanas gan pētniecībai, gan tautsaimniecībai, nodrošinot uzņēmējiem datus produktu un pakalpojumu izstrādei, tādējādi veicinot zinātnisko institūciju sadarbību ar uzņēmējiem.

Pieaugot datu pārvaldības prasībām starptautiskos pētniecības projektos, pieaug arī nepieciešamība pēc specifiskām datu pārvaldības prasmēm. Līdz 2026. gada vidum tiks izveidots un apmācīts pētniecības datu pārvaldnieku tīkls, kas sastāvēs no 20 datu pārvaldniekiem, kuri darbosies zinātnes universitātēs, biedrībā “Augstākās izglītības un zinātnes informācijas tehnoloģijas koplietošanas pakalpojumu centrs” (VPC), augstskolās un zinātniskajos institūtos. Datu pārvaldnieku tīkls pētniekiem sniegs praktisku atbalstu datu sakārtošanā, anotēšanā un sagatavošanā atkārtotai lietošanai atbilstoši starptautiskajam pētniecības datu standartam FAIR (atrodami, pieejami, savietojami un atkārtoti izmantojami dati), veicinot zināšanu sabiedrības progresu un nodrošinot atbilstību dalības nosacījumiem ES programmās.

Investīcijas projektu īstenos VPC, kuras dibinātājas – Latvijas zinātnes universitātes – aptver vairāk nekā 60% Latvijas studentu un zinātnieku un 85% zinātnisko datubāžu lietojuma. Investīcijas “Atbalsts atvērtās zinātnes ieviešanai praksē, kā arī izveidoti risinājumi zinātnes datu koplietošanai un dalībai ES atvērtajā zinātnes mākonī” kopējais finansējums ir 3 627 933 eiro, tostarp 3 444 000 eiro Atveseļošanas fonda finansējuma un 183 933 eiro valsts budžeta finansējuma.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI