DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. martā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Fluorētās gāzes: Eiropas Parlaments prasa pastiprināt ES pasākumus emisiju samazināšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Parlaments ir gatavs sākt sarunas ar ES dalībvalstu valdībām par fluorēto gāzu emisiju straujāku samazināšanu, lai sasniegtu ES un pasaules klimata mērķus.

Ceturtdien Eiropas Parlaments ar 426 balsīm par, 109 balsīm pret un 52 atturoties pieņēma savu nostāju par ES tiesiskā regulējuma pārskatīšanu attiecībā uz fluorēto gāzu (F-gāzu) emisijām.

Jāveicina ES klimatneitralitātes sasniegšana

Eiropas Parlamenta deputāti vēlas, lai ES tirgū tiktu straujāk pārtraukta fluorogļūdeņražu (HFC) izmantošana (sākot no 2039. gada), un līdz 2050. gadam HFC ražošana un patēriņš tiktu pilnībā pārtraukts. Šāds mērķis saskaņotu attiecīgās jomas ES tiesību aktus ar ES 2050. gada klimatneitralitātes mērķi.

Jāstimulē alternatīvi risinājumi un jāapkaro nelikumīgas darbības

Lai veicinātu klimatam draudzīgu risinājumu ieviešanu un sniegtu noteiktību patērētājiem un investoriem, deputāti vēlas stingrākas prasības par F-gāzes saturošu produktu laišanu ES vienotajā tirgū. Pašlaik topošajā tiesību aktā ir iekļauti konkrēti pakāpeniskas izbeigšanas termiņi F-gāzu izmantošanai tajās nozarēs, kur ir tehnoloģiski un ekonomiski iespējams pāriet uz alternatīvām, piemēram, saldēšanas, gaisa kondicionēšanas, siltumsūkņu un elektrisko sadales iekārtu nozarē.

Eiropas Parlamenta deputāti arī vēlas, lai tiktu labāk kontrolēta nelikumīga F-gāzu tirdzniecība, palīdzot muitas iestādēm arestēt un konfiscēt F gāzes, kas importētas vai eksportētas, pārkāpjot noteikumus, saskaņā ar topošo direktīvu par noziegumiem pret vidi.

Ziņotājs Bass Eikhuts (Zaļie/EFA, Nīderlande) sacīja: "F-gāzes nav plaši pazīstamas, taču tās ir ļoti spēcīgas siltumnīcefekta gāzes ar lielu ietekmi uz mūsu klimatu. Vairumā gadījumu to lietošanai ir viegli pieejamas dabiskas alternatīvas. Tāpēc mēs izvirzījām vērienīgu mērķi lielākajā daļā nozaru jau līdz šīs desmitgades beigām pilnībā atteikties no F-gāzu izmantošanas. Tādējādi mēs sniedzam noteiktību tirgum un signālu ieguldīt līdzekļus alternatīvās iekārtās. Daudzi Eiropas uzņēmumi jau sākuši izstrādāt risinājumus šajā jomā un būs ieguvēji, jo tiem būs vadošā tirgus pozīcija un eksporta iespējas."

Turpmākie soļi

Tiklīdz Padome būs vienojusies par savu nostāju, Eiropas Parlamenta deputāti būs gatavi sākt sarunas par tiesību akta galīgo redakciju.

Vispārēja informācija

Fluorētās siltumnīcefekta gāzes, kas ietver fluorogļūdeņražus (HFC), perfluorogļūdeņražus (PFC), sēra heksafluorīdu un slāpekļa trifluorīdu, ir cilvēka radītas siltumnīcefekta gāzes (SEG) ar augstu potenciālo ietekmi uz globālo sasilšanu. Tās izmanto plaši izplatītās mājsaimniecības ierīcēs, piemēram, ledusskapjos, gaisa kondicionieros, siltumsūkņos, ugunsdzēšamajos aparātos, celtniecības putās un aerosolos. Kopā ar CO2, metānu un slāpekļa oksīdu tās iekļautas Parīzes nolīgumā, un Eiropas Savienībā to īpatsvars veido aptuveni 2,5 % no visām SEG emisijām.

F-gāzu emisiju papildu samazināšana ir nepieciešama, lai sekmētu ES klimata mērķu sasniegšanu un izpildītu Monreālas Protokola par vielām, kas noārda ozona slāni, tā saukto Kigali grozījumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI