DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. martā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

LDz valdes priekšsēdētājs R.Pļavnieks: “LDz ir gatavs turpināt atbalstīt Ukrainas dzelzceļa nozares atjaunošanu jau tagad”

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šonedēļ Satiksmes ministrijā notika Latvijas un Ukrainas ministru un nozares uzņēmumu vadītāju tikšanās, kurā piedalījās arī VAS “Latvijas dzelzceļš” valdes priekšsēdētājs Rinalds Pļavnieks. Tikšanās laikā tika pārrunāti dažādi abu valstu sadarbības stiprināšanai nozīmīgi jautājumi, tostarp VAS “Latvijas dzelzceļš” iespējas līdzdarboties Ukrainas dzelzceļa infrastruktūras un ritošā sastāva uzturēšanā un atjaunošanā, un Ukrainas kravu novirzīšanā uz Latvijas ostām, izmantojot Latvijas dzelzceļa infrastruktūru.

Ukrainas Ministru kabineta ministrs Olehs Nemčinovu (Oleh Nemchinov) tikšanās laikā pauda nepieciešamību attīstīt alternatīvus Ukrainas kravu pārvadājumu maršrutus un izteica nostāju, ka Ukraina saredz Latviju kā iespējamo sabiedroto dzelzceļa transporta tīkla un loģistikas ķēdēs, kā arī visā dzelzceļa nozarē kopumā. Vienlaikus viņš izteica cerību, ka Ukraina jau drīzumā atkal varēs izmantot Melno jūru pilnā apjomā. 

VAS “Latvijas dzelzceļš” valdes priekšsēdētājs Rinalds Pļavnieks: “Iepriekš Latvija un Ukraina bija izveidojusi un plānoja paplašināt sadarbību dzelzceļa kravu pārvadājumu jomā ziemeļu – dienvidu koridora ietvaros, veicot kravu pārvadājumus no Odesas uz Latvijas ostām un, tālāk, uz Skandināvijas u.c. valstīm. Ģeopolitika šobrīd ir veikusi savas korekcijas un savienojums starp Kijivas un Rīgas 1520mm platuma sliežu infrastruktūrām pa līdz šim izmantotajiem sliežu ceļiem caur Baltkrieviju vairs nav šiem mērķiem izmantojams. Tomēr pašlaik ir izveidoti jauni kravu pārvadājumu maršruti caur Polijas teritoriju, kas, lai arī ir tehnoloģiski sarežģītāki, laikietilpīgāki un ar salīdzinoši zemāku caurlaides kapacitāti, tomēr ir risinājums Ukrainas kravu transportēšanā pa dzelzceļu, kuru ir maksimāli jāattīsta un jāizmanto.” 

Sanāksmes dalībnieki īpašu uzmanību pievērsa VAS “Latvijas dzelzceļš” gatavībai iesaistīties Ukrainas dzelzceļa nozares uzturēšanā un atjaunošanā, sniedzot savus pakalpojumus visās būtiskākajās dzelzceļa nozares jomās, t.sk. dzelzceļa infrastruktūras uzturēšanā un atjaunošanā, aprīkošanā ar signalizācijas sistēmām, ritošā sastāva remontu jomā u.c..

VAS “Latvijas dzelzceļš” valdes priekšsēdētājs R. Pļavnieks: “Dzelzceļa uzņēmumi, kam pieder lokomotīvju parks, dod priekšroku maksimāli efektīvām un kvalitatīvām lokomotīvju remonta iespējām. Jau līdz šim SIA “LDZ ritošā sastāva serviss” izmantoja savas zināšanas, prasmes un tehnisko aprīkojumu, lai sniegtu lokomotīvju remonta pakalpojumus ne tikai Latvijas tirgū, bet arī Ukrainā bāzētām lokomotīvēm, un īpaši pašreizējos apstākļos mūsu meitas uzņēmums ir gatavs atsākt veikt arī Ukrainā bāzētās vilces kapitālo remontu un pat modernizāciju, kas ļauj nodrošināt kustības funkcionalitāti un pagarināt lokomotīves kalpošanas mūžu.”

Sanāksmes gaitā Ukrainas puses pārstāvji atzinīgi novērtēja LDz meitas uzņēmuma SIA “LDZ ritošā sastāva serviss” pieredzi, tehniskās iespējas un kapacitāti šajā jomā, turklāt LDz koncerna uzņēmums SIA “LDZ ritošā sastāva serviss” jau 2021.gadā ir saņēmis sertifikātu, kas dod iespēju sniegt lokomotīvju remonta pakalpojumus Ukrainā bāzēto lokomotīvju īpašniekiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI