DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. martā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

LOSP piedalās Lietuvas lauksaimnieku NVO rīkotā piena nozares protestā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šā gada 23. martā Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis, priekšsēdētāja vietnieks Jānis Irbe, kā arī LOSP valdes loceklis, Lauksaimniecības Statūtsabiedrību asociācijas valdes priekšsēdētājs un Latvijas Republikas Saeimas deputāts Kaspars Melnis piedalās Lietuvas lauksaimnieku NVO (Lietuvos pieno gamintojų asociacija) rīkotā protestā pie Lietuvas Republikas Seima ēkas. Protestu organizē Lietuvas lauksaimnieku NVO, pieprasot atbalstu piena nozarei, kas akūti nepieciešams piena nozares krīzes pārvarēšanai un nozares dzīvotspējas saglabāšanai.

LOSP valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis: “Mēs esam teju vienādā krīzes situācijā ar Lietuvas piena nozari. Lietuvas lauksaimnieki jau ir īstenojuši vērienīgus protesta pasākumus, arī dalot pienu bez maksas vai pret ziedojumiem valsts reģionos. Tiek pieprasīts atbalsts no valsts, jo krīze ir smaga, un gadījumā, ja netiks sniegts atbalsts, piensaimnieki būs spiesti izkaut ganāmpulkus un pārtraukt savu darbību. Diemžēl tāda pati situācija novērojama arī Latvijā. Mēs aktīvi strādājam pie iespējamajiem risinājumiem kā Latvijas, tā arī ES līmenī, sadarbojoties ar Zemkopības ministriju. Taču tas diemžēl aizņem laiku - un laiks ir tas, kas mums šobrīd strauji izsīkst - nekavējošs atbalsts un ilgtermiņa risinājumi nepieciešami steidzami.

LSA valdes priekšsēdētājs Kaspars Melnis: “Viennozīmīgi esam gatavi protestēt - Latvijas piena nozarē ir krīze, un diemžēl dati rāda skumju ainu - labāk nepaliek. Strādāt zem pašizmaksas ilgstoši nav iespējams - tie ir ievērojami zaudējumi un risks iekļūt nebeidzamā parādu jūgā. Ikviens lauksaimnieks arī ir cilvēks, kas mīl savu darbu, kas grib strādāt godīgos tirgus apstākļos - taču arī lauksaimniekiem jāmaksā rēķini, jāpabaro savas ģimenes. Ja piena ražošanas pašizmaksa ir ap 0,42 eur/l, bet iepirkuma cena vien aptuveni 0,34 eur/l, kamēr plaukta cena pienam ir ap 1,50 eur/l un pat vairāk - tas skaidri liecina par absolūti negodīgu pārtikas piegādes ķēžu sadalījumu, kur lauksaimnieku un vienlaikus valsts intereses diemžēl nav pirmajā vietā. Ar pārliecību varu teikt, ja situācija nemainīsies, arī Latvijas lauksaimnieki būs spiesti īstenot plašus protestus visā Latvijā, lai saglabātu piena nozari.

Tāpat pirms dalības protesta akcijā LOSP valdes priekšsēdētajs Guntis Gūtmanis, pr-ja vietnieks Janis Irbe, kā arī LOSP valdes loceklis, LSA Lauksaimniecības statūtsabiedrību asociācija valdes priekšsēdētājs un LR Saeimas deputāts Kaspars Melnis aizvadīja tikšanos ar Lietuvas Zaļo un zemnieku savienības pārstāvjiem (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), Viļņā, Lietuvā, diskutējot par aktuālo situāciju - krīzi piena nozarē, kas vienlīdz smagi skārusi gan Latvijas, gan Lietuvas lauksaimniekus. Ar partijas pārstāvjiem, t.sk. Lietuvas bijušo lauksaimniecības ministru Giedrius Surplys, tika pārrunāti iespējamie risinājumi, kā arī kopīgi meklētas iespējas mazināt krīzes ietekmi, veicinot krīzes pārvarēšanu sadarbībā ar valsts un ES līmeņa institūcijām.

LOSP ir biedrība, kas apvieno 54 valsts mēroga ražotāju un pārstrādātāju nevalstiskās organizācijas, kas aptver visu Latvijas teritoriju un visus ražošanas sektorus. Organizācija formulē vienotu lauksaimnieku viedokli ražotāju interešu aizstāvībai un tālākām sarunām ar valsts pārvaldes institūcijām, kā arī citiem sadarbības partneriem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI