DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. martā, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma
1
1

Atstāj spēkā pienākumu Rīgas domei piešķirt pieteicējam trūcīgas personas statusu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Senāta Administratīvo lietu departaments 8.martā noraidīja Rīgas domes kasācijas sūdzību un atstāja negrozītu Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru pašvaldībai uzlikts pienākums piešķirt pieteicējam trūcīgas personas statusu.

Izskatāmajā lietā Rīgas domes Sociālais dienests piešķīra pieteicējam maznodrošinātas personas statusu, bet atteica piešķirt trūcīgas personas statusu, jo viņa vidējie ienākumi pēdējo triju mēnešu laikā par 0,61 euro pārsniedza ienākumu līmeni, lai personu atzītu par trūcīgu (atbilstoši Ministru kabineta 2010. gada 30. marta noteikumu Nr. 299 „Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu” 2. punktam persona atzīstama par trūcīgu, ja tās vidējie ienākumi pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 128,06 euro).

Senāts atzina par pamatotu apgabaltiesas atsaukšanos uz Satversmes tiesas 2020. gada 16. jūlija spriedumu lietā Nr. 2019-25-03, lai arī spriedums noteica, ka noteikumu Nr. 299 2. punkts ir spēkā neesošs no 2021. gada 1. janvāra. Senāts spriedumā norāda, ka apgabaltiesai, lemjot par trūcīgas personas statusa piešķiršanu pieteicējam, bija jāvērtē, vai attiecībā uz pieteicēju ir piemērojama antikonstitucionāla tiesību norma, kā arī minētā tiesību norma jāpiemēro atbilstoši augstāka spēka tiesību normām, ievērojot Satversmes tiesas spriedumā sniegto interpretāciju. Proti, tiesai ir jāpiemēro tiesību normas, paturot prātā, ka tiesas uzdevums ir nodrošināt taisnīgumu un ka tiesai saistošs ir tiesiskuma princips.

Lieta Nr. SKA-252/2023 (A420263420)

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI