DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. februārī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Vidzemē pirmo reizi notiek Jautājumu fabrika kā koprades improvizācija un tiek atklāts Atvērtais Ilgtspējas centrs

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Iveta Auniņa

Ceturtdien, 23. februārī, Vidzemes Augstskola (ViA) ar koprades improvizāciju “Jautājumu fabrika par ilgtspēju” atklāja Atvērto Ilgtspējas centru (Open Innovation Hub). Kopradē piedalījās ViA pētnieki un studenti, kā arī pārstāvji no Vidzemes pašvaldībām. Pasākums norisinājās trīs daļās - jautājumi, risinājumi un individuālas sarunas ar pētniekiem.

Pirmajā daļā dalībnieki uzdeva dažādus jautājumus par to, kā ViA pētnieki var palīdzēt pašvaldībām risināt ilgtspējas jautājumus pilsētās un laukos un kā pašvaldības var palīdzēt pētniekiem.

“Jautājumi ļauj vairāk iedziļināties problēmas būtībā un pamanīt nianses, kas būtu jārisina. Tie ir pētniecības un inovāciju pamatā. Ja jautājums ir pareizi noformulēts, risinājums kļūst acīmredzams,” stāsta Iveta Putniņa, ViA administratīvā prorektore un Eiropas Universitātes E3UDRES2 projekta vadītāja. “Alberts Einšteins ir teicis: “Ja man būtu dota viena stunda, lai atrisinātu problēmu un no tā būtu atkarīgā mana dzīve, tad es veltītu pirmās 55 minūtes, lai noteiktu pareizo jautājumu, kas jārisina.” Šajā kopradē izdevās uzdot 86 jautājumus, kuri var palīdzēt jautājumu fabrikas dalībniekiem tālāk veidot jaunas idejas inovācijām.”

UNESCO katedras “Biosfēra un cilvēks” vadītāja Agita Līviņa pirms jautājumu kaldināšanas aicināja dalībniekus pārdomāt, vai vienmēr attīstība ir jāskata kā “augstāk, tālāk, vairāk” vai arī jādomā par pilsētu un lauku noturību, par esošo resursu un infrastruktūras saglabāšanu, uzturēšanu ar esošo  noslodzi.

Otrajā daļā koprades dalībniekiem bija iespēja balsot par visaktuālākajiem ilgtspējas jautājumiem, lai pēc tam tiem meklētu risinājumus, darbojoties improvizācijas grupās. Trīs visvairāk balsu saņēmušie jautājumi bija: 1) Kā radīt vēlmi jauniešiem pēc 12. klases studēt tālāk? 2) Kā samazināt nevienlīdzības plaisu starp cilvēkiem Latvijas reģionos? 3) Kādi ir galvenie izaicinājumi/ problēmas Vidzemes reģionā?

“Pozitīvas pārmaiņas un izaugsme ir labs indikators,  kas norāda, ka ir mēģināts, apgūts un ir jātiecas uz augšu. Vidzemes Augstskola gada laikā ir izzinājusi Vidzemes reģiona izaicinājumus šaurākā un plašākā mērogā, apzinājusi savu un kopienas dalībnieku spēku. ViA apzinās, ka kopā darot var sasniegt vairāk un tam ir nepieciešams līderis, tāpēc ir izveidots Atvērtais Ilgtspējas centrs,” norāda Līga Jupatova, ViA zinātniskā viesasistente un maģistra studiju programmas “Biznesa vides vadība” absolvente.

L. Jupatova skaidro, ka Atvērtā Ilgtspējas centra misija ir “radīt, uzkrāt un apmainīties ar zināšanām un pieredzi reģiona ilgtspējīgai attīstībai.” Centra vīzija ir būt dinamiskai un jebkuram kopienas biedram sasniedzamai vietai, kur kopā tiek radīti risinājumi, sadarbojoties, eksperimentējot un izmantojot vietējās un starptautiskās zināšanas.

Centrs vecinās uzņēmējdomāšanu kopienā, studiju procesā integrējot izaicinājumus, organizējot un piedaloties uzņēmējspēju aktivitātēs, kā arī piedāvājot ViA pētnieku kompetencē esošus pakalpojumus.

Koprades improvizācija “Jautājumu fabrika par ilgtspēju” notika Vidzemes Inovāciju nedēļas ietvaros.

Pasākums īstenots ViA projekta E.I.N.S. ietvaros: E3UDRES2 uzņēmējdarbības un inovāciju sadarbības tīkls viediem un ilgtspējīgiem reģioniem (E3UDRES2 Entrepreneurship and Innovation Network for Smart and Sustainable European Regions, Nr. 10043, https://eudres.eu/eins ). Projektu finansē Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūts (European Institute of Innovation and Technology, EIT, https://eit-hei.eu/ ), kas ir Eiropā lielākais un ietekmīgākais inovāciju tīkls. Šī ir jauna iniciatīva, kas paredz lielu lomu augstākās izglītības iestādēm, lai stiprinātu inovācijas reģionos.

Projekta mērķis ir veidot spēcīgu inovāciju atbalsta mehānismu reģionos, izmantojot Eiropas Universitātes E3UDRES2 (Austrija, Beļģija, Portugāle, Rumānija, Ungārija, Latvija, https://www.eudres.eu/ ) un Universitāšu Industrijas inovāciju tīkla (University Industry Innovation Network, UIIN, Nīderlande, https://www.uiin.org/ ) profesionālos, akadēmiskos un zinātniskos kontaktus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI