DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. februārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība
2
2

Jaunie arhitekti – RTU absolventi – diplomprojektos piedāvā idejas kultūrtelpas paplašināšanai un vēsturiskā mantojuma saglabāšanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Cilvēka un vides attiecību veidošanas sociālie un telpiskie principi interesē šā gada Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Arhitektūras fakultātes (AF) maģistrantūras absolventus. Ar viņu diplomprojektiem – ar jauno arhitektu rokrakstu un idejām – interesenti varēs iepazīties RTU AF ātrijā, Ķīpsalas ielā 6, kur 24. februārī plkst. 17.30 tiks atklāta izstāde «Vienkopus», savukārt pēc tam, plkst. 18.00, notiks svinīgā diplomu pasniegšanas ceremonija.  

Šogad RTU AF absolvē 30 jaunie arhitekti. Rūdīti globālās pandēmijas izraisītās attālinātās un hibrīdās saskarsmes grūtībās, viņi novērtē klātienes pleca sajūtu un iespēju būt kopā, tāpēc diplomprojektu izstādei dots nosaukums «Vienkopus». Izstādē dažāda profesionālā mēroga izpētes darbos un projektu risinājumos absolventi demonstrē kultūrtelpas paplašināšanas, vēsturiskā mantojuma saglabāšanas, apjomu arhitektūras un daudzfunkciju vides veidošanas idejas. 

Piemētam, izstādē var iepazīties ar Pāvila Rubeža piedāvāto attīstības vīziju vēsturiskajai kuģu būvētavas teritorijai Liepājas Karostas apkaimē, kur absolvents piedāvā teritorijas atvēršanu sabiedrībai un reintegrēšanu pilsētvidē, radot jaunu gājēju savienojumu ar apkārtējo vidi, kā arī vēsturisko būvapjomu kā izzūdošu vērtību izcelšanu ar mūsdienīgu risinājumu palīdzību.

Savukārt Roberta Fišere savā diplomprojektā izstrādājusi Rīgas Eksportostas lokalplānojumu, kas veicina saiknes atjaunošanu starp ostu un pilsētu. Lai radītu daudzveidīgu, iekļaujošu un ilgtspējīgu pilsētvidi, jaunā arhitekte piedāvā teritorijā esošo noliktavas ēku pārbūvēt par daudzfunkcionālu pasažieru termināli un laikmetīgās mākslas centru.

Lai noskaidrotu iespējas un piemērus vidēja un liela mēroga pašpietiekamām peldošajām pilsētām pasaulē 20. un 21. gadsimtā, Jānis Vēveris ir analizējis galvenos ekoloģiskos, klimatiskos un pilsētbūvnieciskos ieguvumus, ko spētu nodrošināt peldošās pilsētas, un apkopojis informāciju par pasaulē optimālākajām vietām pirmo peldošo pilsētu realizācijai. Diplomprojektā par projekta pamatnes risinājumu mērķtiecīgi izvēlēta pusiegremdes tipa platforma analogi tādām, ko izmanto arī naftas staciju uzstādīšanai pasaules okeānā, tādējādi vizualizējot iespēju, kā šādas platformas nākotnē varētu izmantot ilgtspējīgākiem mērķiem.

Ilgtspējības betona izmantošanas iespējas pētījis Dāvis Jansons, piedāvājot Latvijas tēlniecības muzeju izvietot teritorijā, kuru patlaban apdzīvo Latvijas Mākslinieku savienības radošais kvartāls «Kombināts MĀKSLA». Jaunie apjomi projektēti dažādu veidu betona konstrukcijās, uzsverot betona čaulas un 3D drukātā betona sniegtās iespējas.

Šos un pārējos absolventu darbus izstādē «Vienkopus» būs iespējams apskatīties līdz 24. martam.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI